Δημοσθένης Σαρηγιάννης
«Αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο» προειδοποιεί

«Συναγερμός» έχει σημάνει στους ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, παρά την επιβολή σκληρού lockdown, ενώ συνολικά η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμού της κυκλοφορίας από τον Νοέμβριο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επεσήμανε πως η παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown δεν θα είναι αρκετή για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην Αττική.

«Μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το ”κόκκινο”», σημείωσε σχετικά και παρέθεσε πως η απόδοση των μέτρων υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. 

Αυτό το lockdown ίσως να μην είναι το τελευταίο

«Για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή. 

«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», προειδοποίησε.

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας με τα εμβόλια

Το πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να δημιουργήσει θετικές εξελίξεις, καθώς ο καθηγητής εκτίμησε πως «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο στο τέλος Ιουνίου η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο.

«Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

open eu
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Η OpenEU είναι μία από τις 14 νέες συμμαχίες, που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής...
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου