Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/139039341421000 at this time, please check again later.
Lockdown: Πού κλείνουν τα σχολεία - Στο κόκκινο η Αττική
Παρατείνεται το σκληρlockdown στην Αττική, ποιες περιοχές περνάνε στο «κόκκινο» και κλείνουν τα σχολεία

Για αυξητικές τάσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών,  ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ποιες περιοχές μπαίνουν, πλέον στην «κόκκινη ζώνη».

Ειδικότερα, στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου μπαίνουν οι εξής περιοχές της χώρας:

  • Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου)

  • Περιφερειακή Ενότητα  Θεσπρωτίας

  • Περιφερειακή Ενότητα  Σύρου

  • Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

  • Περιφερειακή Ενότητα  Ηρακλείου

  • Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

  • Δήμος Αρτέων

  • Δήμος Διδυμότειχου

  • Δήμος Λοκρών

  • Δήμος Αμφιλοχίας

Εκτός του επιπέδου αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο ο Δήμος Τεμπών και ο Δήμος Καρπάθου, καθώς σημειώθηκε βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επιπλέον, στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, παραμένουν ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ευόσμου Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας καθώς και η Περιφέρεια Αττικής.

Αντιθέτως, ο δήμος Μυκόνου παρουσίασε επιδημιολογική βελτίωση και μπαίνει στο επίπεδο της επιτήρησης.

Σημειώνεται οι συγκεκριμένες περιοχές θα παραμείνουν στο επίπεδο συναγερμού μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Τι ισχύει με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, κλειστά παραμένουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Παράλληλα, στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου, κλειστά παραμένουν τα λύκεια, με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια λειτουργούν κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση, ανοικτές παραμένουν οι σχολικές Ειδικής Αγωγής ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού, ενώ όπου κλείνουν τα σχολεία εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση.

https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/139039341421000

Παπαευαγγέλου: Συρροές κρουσμάτων προκαλούν προβληματισμό

Για συρροές κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, ιδιωτικές συναντήσεις και κλειστές δομές έκανε λόγο από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ εκτιμάται πως η ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών οδηγεί σε μεγαλύτερη μετάδοση της νόσου.

Παράλληλα, σημείωσε πως το lockdown που διανύουμε δεν αποδίδει όπως την περίοδο του Μαρτίου 2020, καθώς η κόπωση της κοινωνίας είναι μεγαλύτερη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της πως το πρόγραμμα εμβολιασμού θα καταφέρει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

memaska-foitites-mathites-taksi.jpg

Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Ταυτόχρονα, εμφανής είναι ο διχασμός των απόψεων των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων. Σχολίασε την ενδεχόμενη άρση του lockdown και  ξεκαθάρισε πως: «Θα είναι τρέλα να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή».

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκηςπροτείνει από την πλευρά άνοιγμα όλων των σχολείων, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η εισήγηση των ειδικών γι' αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, προτείνει άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 19:00 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Πρόταση για έρευνα στους νέους

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νικόλαο Τζανάκη η συμπεριφορά του κορονοϊού στους νέους χρήζει μεγαλύτερης έρευνας για να καταλήξουν στις αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο κ. Τζανάκης εξηγεί πως: «Η αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στις ηλικίες από 0-17 ετών πρέπει να ερευνηθεί. Τα μολύνει πιο εύκολα; Μήπως δεν προσέχουν τα παιδιά όπως πρόσεχαν στο πρώτο κύμα; Μήπως οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο; Μήπως ευθύνονται τα σχολεία; Αυτά είναι καίρια ζητήματα και μπορούν να απαντηθούν. Επιδημιολογικά πρέπει να αναλύσουμε τα κρούσματα στα παιδιά επί των συνολικών κρουσμάτων σε συνάρτηση με τα τεστ. Ακολούθως πρέπει να γίνουν ιχνηλασίες για να διαπιστώσουμε εάν τα παιδιά είναι οι ασθενείς "μηδέν" ή ενδιάμεσα σε μία αλυσίδα μετάδοσης του ιού; Είναι ποιοτικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να έχουμε γνώση σχετικά με τη μετάδοση του ιού στα παιδιά. Ακόμα όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια