κόσμος ουρές πανδημία κορονοϊός
Μπορούσαμε να έχουμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν για το lockdown μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε συγκεκριμένα στο MEGA το πρωί της Τετάρτης, «βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι». 

Εξηγώντας σημείωσε πως «υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί».

Συνέχισε δε λέγοντας πως δεν γνωρίζει «αν θα είναι διαθέσιμα τα self tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα».

Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

Αναφορικά με τον προβληματισμό για τον συνωστισμό στις πλατείες, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «Οι εικόνες δεν είναι ευχάριστες. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δε θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».

Τέλος, μιλώντας για τον προβληματισμό γύρω από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «Οι αποφάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, και το όφελος για τους εμβολιασμένους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να πάθε κάποιος σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το να πάθει κάτι από το εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή το να κάνεις το εμβόλιο, και της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν αυτές τις επιλογές λέω να πάνε να το κάνουν. Ανησυχώ για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν ακόμα, παρά το ότι είχαν την επιλογή ηλικιακά. Για να έχουμε προστασία το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Ο κορονοϊός θα ξαναέρθει εάν οι εμβολιασμένοι είναι 40-50%».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παδα
Δήμος Αθηναίων και ΠΑΔΑ: Συνάντηση εφαλτήριο για ευρεία συνεργασία
Το ΠΑΔΑ αντιλαμβάνεται το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του παρόν και μέλλον ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο
Δήμος Αθηναίων και ΠΑΔΑ: Συνάντηση εφαλτήριο για ευρεία συνεργασία
dypa
ΔΥΠΑ: Στις 6-7 Ιουλίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας
Η διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης αφορά σε αποφοίτους που διαθέτουν βεβαίωση επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε, μετά την επιτυχή συμμετοχή τους,...
ΔΥΠΑ: Στις 6-7 Ιουλίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας