Εστίαση - Covid19
George Vitsaras / SOOC
Συνεδριάζει σήμερα η επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας

Δεκάδες «ύποπτα» κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που βρίσκονται κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο, αναμένεται να επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η πρώτη ανησυχητική εικόνα αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την ερχόμενη Πέμπτη (16/12).

Υπό την σκιά της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον, η επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα ενόψει των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση, το αυξημένο testing μέσω της διανομής των δωρεάν self test, αλλά και η τήρηση των ειδικών κανόνων περιορισμού των συμμετεχόντων στα εορταστικά τραπέζια -μέτρα που αναμένεται να συστήσει άμεσα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- θα μας σώσει από τα χειρότερα, λένε οι ειδικοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, εάν ο νέος ιός Όμικρον “δραπετεύει” και σε ποιο βαθμό από την φυσική και τεχνητή ανοσία, αλλά και εάν προκαλεί βαρύτερη νόσηση. Η μεγαλύτερη μεταδοδικότητά του στελέχους, ωστόσο, θα φέρει περισσότερες νοσηλείες και επιβάρυνση στο υγειονομικό σύστημα.

Εάν αποδειχθεί τελικά πως η Όμικρον δεν ακυρώνει εντελώς την δράση των εμβολίων, το ποσοστό εμβολιασμού που δύναται να την περιορίσει, αναμένεται να εκτοξευθεί στο 90%.

Σε κατάσταση συναγερμού η Κρήτη

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην Κρήτη για πολλοστή φορά στη διάρκεια της πανδημίας. Κάθε νέα μετάλλαξη που επικράτησε στην Ελλάδα, εντοπίστηκε αρχικά εκεί.

Αυτό εν μέρει οφείλεται και στην προκαταρκτική διερεύνηση στο σύνολο των κρουσμάτων της Covid-19 που εφαρμόζει το εξειδικευμένο στις μεταλλάξεις Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Το εργαστήριο κατάφερε να εντοπίσει μέχρι στιγμής τα 4 από τα 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, μεταξύ 25-45 ετών με πλήρη εμβολιασμό, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

“Δεν εξετάζουμε τυχαιοποιημένα τα δείγματα, τα εξετάζουμε όλα”, λέει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος και εξηγεί αναλύοντας τη μεθοδολογία:

“Εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο που μαζί με την μοριακή ανίχνευση (PCR) για το εάν είναι θετικό ή αρνητικό, κάνουμε ταυτόχρονα κι έναν προκαταρκτικό έλεγχο για την ανίχνευση μεταλλάξεων, για παραλλαγές. Το κάνουμε εμείς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΕΔΥ). Και πιο έγκαιρα ανιχνεύουμε τα κρούσματα και περισσότερα εντοπίζουμε έτσι. Και η τελική ταυτοποίηση γίνεται σε περίπου τρία 24ωρα”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syneleysi_foitites
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Ανοίγει ο δρόμος των διαγραφών για «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή...
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Απολύσεις εργαζομένων
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Οι ανεξέλεγκτες απολύσεις βλάπτουν ακόμη και τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις - Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις...
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
daskalos_16.jpg
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».
Ένας δάσκαλος από την Πάρο γράφει
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».