emvolio-koronoios
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στις αρχές του 2022 το 9% των Ελλήνων - δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δέκα - αποκλείουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 8% εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί

Η αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, Ελλήνων παρουσίασε σταθερή άνοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Στις αρχές του 2022 το 9% των Ελλήνων - δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δέκα - αποκλείουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 8% εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί (απαντώντας «μπορεί ναι/μπορεί όχι»).

Συνολικά το ποσοστό όσων αρνούνται ή διστάζουν, κινείται στο 17%.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Focus Bari | YouGov, η οποία από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2021, διενέργησε οκτώ πανελλαδικές έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 Ελλήνων 18-74 ετών:

- Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (το 83%) έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο.

- Οι νεαρότερες ηλικίες έως 44 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, ενώ μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι αρνητές (15%) και οι περισσότεροι διστακτικοί (13%) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, ενώ στους άνω των 55 ετών τα ποσοστά αρνητών είναι 8% και των διστακτικών 5%.

- Για τους αρνητές των εμβολίων, ο κυριότερος λόγος που προβάλλουν, είναι η άρνηση τους να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (το 65%, δηλαδή οι δύο στους τρεις) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αμφισβητήσεις τους περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία. Το 57% των αρνητών θεωρούν ότι το εμβόλιο «δεν είναι δοκιμασμένο/είναι πειραματικό», το 43% «φοβούνται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες», το 29% «φοβούνται τις άμεσες παρενέργειες», το 21% πιστεύουν ότι «η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική», ενώ το 14% δηλώνουν ότι ανήκουν σε ειδική ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί.

- Οι γυναίκες αρνήτριες είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).

- Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7% αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

super-artificial-intelligence-texniti-noimosyni.jpg
Ο «Φάρος» της Τεχνητής Νοημοσύνης συναντά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: ΕΜΠ, Δημόκριτος και ερευνητικο κέντρο Αθηνά ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία του πρώτου AI Factory στην Ελλάδα
Η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί την τεράστια υπολογιστική δύναμη του Δαίδαλου, για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας στο ΑΙ. Σκοπός...
Ο «Φάρος» της Τεχνητής Νοημοσύνης συναντά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: ΕΜΠ, Δημόκριτος και ερευνητικο κέντρο Αθηνά ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία του πρώτου AI Factory στην Ελλάδα
γυμναστική.jpg
Φυσική Αγωγή: Πώς τα νέα αθλητικά σχολεία από 13 έγιναν... 2 και πώς «χάθηκαν» οι επιπλέον ώρες Γυμναστικής
Εξαγγελίες προσώρας κενές, για επιπλέον ώρα σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Εκπαίδευση & Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία
Φυσική Αγωγή: Πώς τα νέα αθλητικά σχολεία από 13 έγιναν... 2 και πώς «χάθηκαν» οι επιπλέον ώρες Γυμναστικής
peripoliko_astynomia.jpg
Για ποιο λόγο οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν κάνουν έλεγχο;
Υπάρχουν περισσότερες από μία εξηγήσεις γι΄ αυτή την κίνησή τους, που είναι μέρος της διαδικασίας ελέγχου ενός αυτοκινήτου
Για ποιο λόγο οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν κάνουν έλεγχο;