Thumbnail
Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλεί εμβρυική φλεγμονή ακόμα και σε απουσία λοίμωξης του πλακούντα στις εγκύους

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Η COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και προ-εκλαμψία. Επομένως, η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η θεραπευτική προσέγγιση των εγκύων με COVID-19.

Οι Ιατροί της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δασκαλάκης και Μαριάννα Θεοδωρά, καθώς και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσίευσης των ValeriaGarcia-Floresκαι συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications (https://doi.org/10.1038/s41467-021-27745-z). Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 23 εγκύους, από τις οποίες οι 12 ήταν θετικές για τον SARS-CoV-2.

Ανάμεσα σε αυτές, οι 8 ήταν ασυμπτωματικές, μία είχε ήπια συμπτώματα και 3 είχαν σοβαρή νόσο COVID-19. Μετά τον τοκετό, οι ερευνητές συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση μεταξύ των μητέρων και των νεογέννητων μελετώντας δείγματα αίματος. Συνολικά, παρατηρήθηκαν φλεγμονώδεις ανοσολογικές αποκρίσεις τόσο στις μητέρες, όσο και στα νεογέννητα και σε πλακουντιακό ιστό.

Πιο συγκεκριμένα, οι έγκυες με SARS-CoV-2 είχαν μειωμένους τίτλους Τ-λεμφοκυττάρων, που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι των ιών. Οι μητέρες που είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων.

Σε μερικές από αυτές ανιχνεύτηκαν αντισώματα και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Επιπλέον, οι μητέρες με COVID-19 στην εγκυμοσύνη είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα (ιντερλευκίνη 8, ιντερλευκίνη 15, ιντερλευκίνη 10) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων COVID-19.

Τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονωδών κυτοκινών (ιντερλευκίνη 8) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων στις μητέρες και παρόλο που τα νεογνά δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID-19.

Επιπρόσθετα,  οι πλακούντες των μητέρων με COVID-19 είχαν διαταραγμένους τίτλους ανοσολογικών κυττάρων παρόλο που δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το ανοσολογικό σύστημα των νεογνών  επηρεάζεται από τη λοίμωξη COVID-19 στη μητέρα ακόμα και αν ο ιός SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύεται στον πλακούντα. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι επιπτώσεις της φλεγμονής στο έμβρυο χρήζουν περαιτέρω μελέτη σε βάθος χρόνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakokairia
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ και προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα - Τι ώρα και πού θα βρέχει από σήμερα Δευτέρα
Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση ημέρα προς ημέρα
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ και προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα - Τι ώρα και πού θα βρέχει από σήμερα Δευτέρα
daskala
Συγκλονιστική καταγγελία εκπαιδευτικού για ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων: “Μας πετάνε στο δρόμο χωρίς καμιά αιτιολογία, δεν με άφησαν καν να χαιρετίσω τους μαθητές μου”
Το πλέον εξοργιστικό είναι πως η διεύθυνση του σχολείου, πάντοτε σύμφωνα με την καταγγελία, προκειμένου να δικαιολογήσει σε μαθητές και γονείς την...
Συγκλονιστική καταγγελία εκπαιδευτικού για ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων: “Μας πετάνε στο δρόμο χωρίς καμιά αιτιολογία, δεν με άφησαν καν να χαιρετίσω τους μαθητές μου”