Γεωμετρία
Ένας από τους δύσκολους μαθηματικούς γρίφους - Μπορείτε να βρείτε τη λύση;

Από που προκύπτει το άσπρο τετράγωνο της εικόνας;

Σήματα-γωνίες-γρίφος

 

 

 

 

 

 

Η λύση

Το μεγάλο τρίγωνο που περιλαμβάνει τα 4 σχήματα, έχει εφω=5/13=0,3846 περίπου (ω θεωρώ τη γωνία στα αριστερά). Την ίδια εφαπτομένη θα πρέπει να έχουν και τα άλλα 2 τρίγωνα εφόσον θεωρητικά είναι όμοια(άρα και θα έχουν ίσες τις αντίστοιχες γωνίες), δηλ. το πράσινο και το κόκκινο.

Όμως, αν υποθέσουμε ότι τα τρίγωνα αυτά έχουν τις κάθετες πλευρές τους με μήκη όπως “φαινομενικά” εμφανίζονται δηλ. το πράσινο έχει 8 τετράγωνα βάση και 3 τετράγωνα ύψος και το κόκκινο 5 τετράγωνα βάση και 2 ύψος, τότε αυτά έχουν εφαπτομένες 3/8=0,375 και 2/5=0,4 αντίστοιχα, πράγμα που δεν είναι σωστό. Άρα(επειδή τα ύψη 3 και 2 δεν αλλάζουν) σημαίνει ότι το πράσινο τρίγωνο έχει βάση ελαφρώς <8 ενώ το κόκκινο έχει βάση ελαφρώς >5, κάτι το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό με το μάτι.

Δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους μετακίνηση, γιατί τα τρίγωνα δεν είναι αυτά τα οποία φαινομενικά πιστεύουμε ότι είναι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Στηρίζουμε σταθερά πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον αθλητισμό με την κοινωνική προσφορά»
Δήμος Αθηναίων: 33.000 συμμετοχές και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα για τον 14ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας
Χάρης Δούκας: «Στηρίζουμε σταθερά πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον αθλητισμό με την κοινωνική προσφορά»
Λυμπερόπουλος - Κυρανάκης
Κόντρα Κυρανάκη - Λυμπερόπουλου: «Τραμπούκοι απειλούν με ξύλο ταξιτζήδες» – «Ούτε η χούντα δεν λέει τέτοια» (Video)
Ένταση και αντιπαραθέσεις για την απεργία των οδηγών ταξί: Κυρανάκης vs Λυμπερόπουλος
Κόντρα Κυρανάκη - Λυμπερόπουλου: «Τραμπούκοι απειλούν με ξύλο ταξιτζήδες» – «Ούτε η χούντα δεν λέει τέτοια» (Video)
Άντριου Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ
Υπόθεση Έπσταϊν: Αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Πώς τον συνέλαβαν μέσα στο σπίτι του
Υπόθεση Έπσταϊν: Αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Χαμένα μαθήματα και υπερωρίες: Μεγάλη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του Πειραιά στις 25 Φεβρουαρίου
«Απαιτούμε δικαιοσύνη και εκπαίδευση για όλους»: Η ΕΛΜΕ Πειραιά Καλεί σε μαζική κινητοποίηση
Χαμένα μαθήματα και υπερωρίες: Μεγάλη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του Πειραιά στις 25 Φεβρουαρίου