tselentis
Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: «Είμαι προβληματισμένος», λέει ο Τσελέντης

«Προβληματισμένος» δηλώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό.

«Συνήθως είμαι καθυσυχαστικός, αυτή τη φορά όμως είμαι λίγο προβληματισμένος και ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καταγράψει κανέναν μετασεισμό πάνω από 2 Ρίχτερ», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή καθώς, μέχρι στιγμής, θα έπρεπε, ο σεισμός έντασης 5,1 ρίχτερ, να έχει δώσει ισχυρότερη μετασεισμική ακολουθία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να «δείχνουν» ότι ο χθεσινοβραδινός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, τον οποίο ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε, επεσήμανε.

«Είναι από τις λίγες φορές που θα με δείτε προβληματισμένο. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι έγινε σε μία περιοχή που έχει πολύ μεγάλα ρήγματα. Ξέρουμε ότι ο κεντρικός κορινθιακός βρίθει μεγάλων ρηγμάτων. Και δεύτερον γιατί από χθες, μέχρι τώρα, έχουμε γράψει μία εξαιρετικά υποτονική μετασεισμική ακολουθία. Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας μετασεισμός πάνω από 2 ρίχτερ, ενώ θα έπρεπε να έχουμε και 3,5 ρίχτερ, ακόμα ίσως και 4.

Θέλουμε να μαζέψουμε έναν ικανό αριθμό μετασεισμών για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες στατιστικές επεξεργασίες – να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Οι μετασεισμοί αυτοί δεν έχουν μαζευτεί ως τώρα. Πρέπει να περιμένουμε δύο μέρες περίπου, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι το γεγονός πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν υποθαλάσσιο, συνέβαλε στο να μην υπάρχουν άξιες αναφοράς ζημιές, καθώς όπως τόνισε σεισμός τέτοιας έντασης με επίκεντρο την ξηρά προκαλεί σημαντικές καταστροφές.

Ευθύμιος Λέκκας: «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον σεισμό που έγινε στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και συνέστησε υπομονή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν «το κυρίως γεγονός», όπως δήλωσε.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA: «Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα που διατρέχουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα».

Ακόμα, ο Ευθύμιος Λέκκας συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά τρεις σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
Εκπαιδευτικοί: Καταγγελία για Διευθυντή Π.Ε Β’ Αθήνας – «Αποφεύγει την συνάντησή μας»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Διευθυντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας αρνείται και αποφεύγει να συναντήσει τα Δ. Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων»
Εκπαιδευτικοί: Καταγγελία για Διευθυντή Π.Ε Β’ Αθήνας – «Αποφεύγει την συνάντησή μας»
Μητσοτάκης στο Μαξίμου
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
«Σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας...»
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο