κινητο
Τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, και τι επιβάλλεται να κάνουμε αν υποψιαζόμαστε πως παρακολουθούν το κινητό μας

Είναι ανησυχητικά απλό. Με την πληκτρολόγηση ενός κωδικού όλα τα δεδομένα του κινητού μπορούν να παρακολουθούνται, εξηγούν οι ειδικοί. Οι τιμές για αυτήν την υπηρεσία ποικίλουν αναλόγως του χρονικού διαστήματος που θα διαρκέσουν οι… υποκλοπές.

Ιδιωτικοί ερευνητές προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές, ωστόσο… πρόκειται για πράξη παράνομη που τιμωρείται.

Στις περισσότερες ιστοσελίδες ερευνητικών γραφείων, η υπηρεσία αυτή, διαφημίζεται και κοστολογείται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

«Το κινητό το φέρνετε σε εμάς. Το πρόγραμμά μας για ένα μήνα είναι στα 800 ευρώ. Υπάρχει επιλογή για 10 ημέρες που είναι στα 500. Έχετε μηνύματα, τα sms, έχετε κλήσεις, ακούτε ήχο όταν θα γίνονται κλήσεις, όχι μόνο πού πήρε αλλά και τον ήχο, έχετε viber, messenger, γενικά ό,τι κάνει μέσα στη συσκευή του/της» εξηγεί ιδιωτικός ερευνητής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προγράμματα αυτά, εντοπίζουν ένα ασφαλές κενό στο λογισμικό του κινητού μας και μέσω αυτού, αποκτούν τον πλήρη έλεγχο.

Ο Γιάννης Χριστοδούλου, ιδιωτικός ερευνητής της Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Live News ανέφερε ότι «10 – 15 άτομα την ημέρα ζητάνε έλεγχο αν παρακολουθείται το κινητό τους» λόγω των νέων εξελίξεων στο θρίλερ των υποκλοπών.

Ο Όθωνας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι η παρακολούθηση είναι μία παράνομη ενέργεια και στην βασική της μορφή η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών αποτελεί πλημμεληματική παράβαση και υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί μέχρι και σε κακούργημα.

Τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, και τι επιβάλλεται να κάνουμε αν υποψιαζόμαστε πως παρακολουθούν το κινητό μας

Ευτυχώς, έχουμε τρόπο να δούμε αν μας παρακολουθούν το κινητό και οι ενδείξεις είναι συγκεκριμένες. Είτε έχουμε Android συσκευή, είτε iOS, μπορούμε να εντοπίσουμε αν εν αγνοία μας έχουν εισβάλει στην προσωπική μας ζωή.

Διακοπή κλήσεων του τηλεφώνου

Πολλές φορές οι κλήσεις μας απορρίπτονται ή δυσκολεύονται λόγω ανεπαρκούς σήματος.

Aν αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει και γίνεται έντονο και επαναλαμβάνεται πολύ πιο συχνά, τότε ενδέχεται να μας παρακολουθούν το κινητό.

Περίεργοι θόρυβοι στο ακουστικό

Αν ακούμε κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ή έναν παλλόμενο στατικό ήχο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάποιος ή κάποιοι ελέγχουν τη συσκευή μας.

Γρήγορη πτώση της μπαταρίας

Οι περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στο παρασκήνιο.

Αυτό τις καθιστά συνεχώς ενεργές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δραστική μείωση στη διάρκεια της μπαταρίας ή μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία της.

Αν ο καθημερινός μέσος όρος διάρκειας μπαταρίας εμφανίσει δραματική πτώση ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς πολλές ενεργές εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Η θερμοκρασία ξαφνικά αυξάνεται

Άλλη μία ύποπτη ένδειξη είναι όταν αίφνης και στα καλά καθούμενα, το κινητό αρχίζει και γίνεται πολύ ζεστό στην περιοχή της μπαταρίας.

Φυσικά, η άνοδος της θερμοκρασίας στην μπαταρία του κινητού μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση και στις πολλές ενεργές εφαρμογές. Επιπλέον, το κινητό μας μπορεί είναι κάποιας ηλικίας.

Αν ενεργοποιείται από μόνο του το mobile internet ενώ το είχαμε ανενεργό, και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ανεξήγητη αύξηση κατανάλωσης δεδομένων, ενδεχομένως να υπάρχει εισβολή από κακόβουλη εφαρμογή παρακολούθησης.

Χαμηλή απόδοση του κινητού

Είναι σύνηθες τα περισσότερα κινητά της μεσαίας κατηγορίας να γίνονται πιο αργά μετά από χρήση κάποιων μηνών.

Όταν η επιβράδυνση των λειτουργιών αφορά high end κινητά, τα οποία παραμένουν το ίδιο αργά και μετά από την επανεκκίνηση της συσκευής, αυτό είναι σημάδι προσβολής από malware που έχει αρχίσει να ελέγχει το κινητό.

Περίεργη συμπεριφορά

Οι αιφνίδιες επανεκκινήσεις της συσκευής, το ηχητικό σήμα των κλήσεων χωρίς κανέναν λόγο, καθώς επίσης και το αιφνίδιο άνοιγμα εφαρμογών χωρίς τη σχετική χρήση από εμάς, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι το τηλέφωνό μας ελέγχεται.

Μία άλλη ύποπτη ένδειξη ότι παρακολουθούν το κινητό είναι όταν για κάποιον ανεξήγητο λόγο η συσκευή αδυνατεί να δεχθεί εισερχόμενες κλήσεις, και έχει μόνο τη δυνατότητα για εξερχόμενες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoliki psyxologia
Ψυχολόγοι - Κοινωνικοί λειτουργοί: Ο οδηγός ΕΣΠΑ για τις προσλήψεις στα σχολεία
Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης προσλαμβάνονται αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) ειδικότητας ΠΕ 23 ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ και ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ...
Ψυχολόγοι - Κοινωνικοί λειτουργοί: Ο οδηγός ΕΣΠΑ για τις προσλήψεις στα σχολεία