keik
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδια

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας, ένα γευστικό, πλούσιο γλυκό, που θα απολαύσουμε με τον καφέ μας ή και σαν επιδόρπιο σε ένα τραπέζι.

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για την καρυδόπιτα

  •  120 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
  •  2 αυγά
  •  100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  •  50 γρ. φρέσκο γάλα
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  250 γρ. καρύδια (ψίχα), αλεσμένα σε σκόνη

Για το γλάσο

  •  300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  •  50 γρ. ελαιόλαδο

Για τα ζαχαρωμένα καρύδια

  •  200 γρ. καρύδια ψίχα
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  150 γρ. νερό

Διαδικασία

Καρυδόπιτα

  • Για την καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
  • Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει πριν τη γλασάρουμε. Ξεφορμάρουμε την καρυδόπιτα και την βάζουμε σε πιατέλα.

Γλάσο

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W, ανακατεύοντάς την ανά 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει όλη) ή σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το γλάσο κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει λίγο πιο πυκνό και με αυτό περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
  • Μπορούμε επίσης να αφήσουμε το γλάσο να σταθεί περισσότερη ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς και να το απλώσουμε επάνω στο γλυκό με μια σπάτουλα.

Ζαχαρωμένα καρύδια

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου εξατμιστεί το σιρόπι και αρχίσουν να ζαχαρώνουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν. Με αυτά συνοδεύουμε την καρυδόπιτα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές Δημοτικού
Νέα δεδομένα για τις ώρες αποχώρησης μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Τι ισχύει από το σχολικό έτος 2025-2026
Ολοήμερο Σχολείο: Αλλαγές στα ωράρια αποχώρησης από Σεπτέμβριο 2025
Νέα δεδομένα για τις ώρες αποχώρησης μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Τι ισχύει από το σχολικό έτος 2025-2026
Γεράσιμος Σιάσος
Γεράσιμος Σιάσος: Ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη
Στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι «η στήριξη δημόσιων πανεπιστημίων για τα οποία πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι καθώς έχουν...
Γεράσιμος Σιάσος: Ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη