Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σε διάφορους τομείς και πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και τα μαθηματικά θεωρήματα σε αυτούς. Μία ομάδα μαθηματικών και ειδικών υπολογιστών συνεργάστηκαν για να αποδείξουν πως η εκμάθηση μηχανής μπορεί να ανοίξει νέες οδούς εξερεύνησης στα μαθηματικά. Βεβαίως, οι μαθηματικοί χρησιμοποιούν τους υπολογιστές εδώ και δεκαετίες, αλλά η διαρκής βελτίωσης της εκμάθησης μηχανής μπορεί να αναλύσει τεράστια ποσά δεδομένων και να αναγνωρίσει μοτίβα τα οποία δεν μπορεί να εντοπίσει ο άνθρωπος.
Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν το DeepMind για να λύσουν μερικά σύνθετα μαθηματικά προβλήματα.
Τα προβλήματα των μαθηματικών θεωρούνται από τα πιο δύσκολα νοητικά. Ενώ οι μαθηματικοί έχουν χρησιμοποιήσει την εκμάθηση μηχανής για να τους βοηθήσει στην ανάλυση περίπλοκων δεδομένων, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε υπολογιστές για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε θεωρήματα ή να μας προτείνουν πιθανές λύσεις για μη αποδεδειγμένες ιδέες στα μαθηματικά. - Geordie Williamson, μαθηματικός του University of Sydney
Η ομάδα κατάφερε να προσφέρει μία απόδειξη του πολυωνύμου Kazhdan-Lustig, ένα μαθηματικό πρόβλημα συμμετρίας που παρέμενε άλυτο για 40 χρόνια. Η ομάδα επέδειξε πώς η εκμάθηση μηχανής μπόρεσε να ανακαλύψει μία σχέση μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων μαθηματικών κόμβων, οδηγώντας σε ένα εντελώς νέο θεώρημα.
Η θεωρία των κόμβων παίζει μεγάλο ρόλο σε επιστημονικούς τομείς, όπως η γενετική, η ρευστοδυναμική, ακόμα και στη λειτουργία του στέμματος του Ήλιου.
Αποδείξαμε πως όταν καθοδηγείται από τη μαθηματική διαίσθηση, η εκμάθηση μηχανής παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες υποθέσεις που αποδεικνύονται σε τομείς όπου υπάρχουν τεράστια ποσά δεδομένων ή όταν τα αντικείμενα είναι πολύ μεγάλα για να μελετηθούν με παραδοσιακές μεθόδους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Η διαίσθηση μάς πάει ως ένα σημείο, αλλά η AI μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε συνδέσεις που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα.
Το πλεονέκτημα της AI είναι στον τρόπο που ερευνά για μοτίβα και σενάρια για τα οποία οι προγραμματιστές της δεν την προγραμμάτισαν να κοιτά, καθώς παίρνει τα δεδομένα από την εκπαίδευσή της και τα εφαρμόζει σε νέα προβλήματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.
Πηγή: Αλέξανδρος Καρατζας -
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη