Το babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το έχουμε δει με διάφορες γεμίσεις, π.χ. βούτυρο και κανέλα, μήλο, μαρμελάδα, ακόμα και κολοκύθα, αυτή όμως που προτιμούν οι περισσότεροι είναι το άλειμμα πραλίνας ή η σοκολάτα.
Εμείς πάμε με τη δεύτερη επιλογή και φτιάχνουμε μια κρέμα από βούτυρο, λιωμένη σοκολάτα και κακάο, που είναι πιο ισορροπημένη και λιγότερο γλυκερή.
Υλικά
Μερίδες: 10
Για τη ζύμη
- 540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας (12 γρ.) κορν φλάουρ
- 115 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 60 γρ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο ελαφρώς, για άλειμμα
Για τη γέμιση
- 50 γρ. κακάο
- 145 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη
Για το σιρόπι
- 180 γρ. νερό
- 160 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το babka, ξεκινάμε με τη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.
Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη λιωμένη σοκολάτα.
Συναρμολόγηση
- Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις περίπου 35 x 50 εκ. και πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω.
- Ανασηκώνοντας το φύλλο της ζύμης από τη μία μεγάλη πλευρά του, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Γυρνάμε το ρολό ώστε η ένωση να πάει από κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος στα δύο, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι δίπλες στο εσωτερικό του.
- Ξαπλώνουμε τα δύο μέρη για να φαίνονται οι δίπλες, κόβουμε τις άκρες τους για να τις ισιώσουμε και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε πλεξούδα. Έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας φτιάχνοντας ένα στεφάνι.
- Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23- 25 εκ., στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Το σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, να φουσκώσει.
Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5-6 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να χλιαρύνει.
Ψήσιμο
- Αλείφουμε το babka με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις το βγάλουμε, το αλείφουμε με το ζεστό σιρόπι (το χρησιμοποιούμε όλο). Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη