σεισμός
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι καθώς δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αταλάντη. Ακόμη δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό γι αυτό και παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία προς το παρόν εξελίσσεται φυσιολογικά.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό πάντως ο σεισμός ήταν 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι καθώς δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η ακολουθία να εξελίσσεται φυσιολογικά  ωστόσο θα πρέπει να περάσουν 48 ώρες. Το ρήγμα είναι γνωστό αλλά προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς είναι κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο για να μπορέσει να «φορτώσει ενέργεια, χρειάζεται πάνω από 300-400 χρόνια.

Το ρήγμα της Αταλάντης είναι σπασμένο σε 3 κομμάτια. Επομένως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πώς θα εξελιχθεί η μετασεισμική ακολουθία, ενώ δίνουν ελάχιστες πιθανότητες αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο ρήγμα.

Το ρήγμα του σεισμού δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης

Για τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αταλάντη μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», είναι αρχικά

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο κ. Λέκκας.

Για την υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό ανέφερε: «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα «παρεξηγημένο» ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Λέκκας για το ρήγμα της Αταλάντης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thessaloniki
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρέμονται σε αστικό λεωφορείο με κίνδυνο τη ζωή τους
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
vivlio_molyvia.jpg
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»
ΟΙΕΛΕ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του τωρινού εκπαιδευτικού συστήματος από εμπορικές υπερδομές που θα χορηγούν τίτλους...
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»