Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα νότια του Θορικού στη νοτιότερη περιοχή της Αττικής.
Μην παραλείψετε κατά την δύση του ηλίου να απολαύσετε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που απέχει μόλις 10 λεπτά από την όμορφη παραλία ΚΑΠΕ. Θα σας μείνει αξέχαστο.
Η περιοχή του Σουνίου είναι κυρίως γνωστή για τους αρχαίους ναούς της αλλά και της θάλασσας. Η γεωγραφική θέση της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου, επέτρεψε να λειτουργήσει ως συνοριακός δήμος καθώς μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς από οποιοδήποτε πλοίο που πλησίαζε την Αττική.
Ο Ναός του Ποσειδώνα είναι ένας αρχαίος ελληνικός ναός στο Σούνιο, αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα.
Υπάρχουν μαρτυρίες για την ίδρυση ιερών στο ακρωτήρι ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. Οι πιο γνωστοί ναοί του Σουνίου, ο ναός της Αθηνάς και ο ναός του Ποσειδώνα, πιστεύεται ωστόσο ότι χτίστηκαν μόλις το 700 π.Χ. περίπου και οι κούροι τους χρονολογούνται περίπου εκατό χρόνια αργότερα. Τα υλικά που είναι χτισμένος ο ναός, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς στον Ναό του Ποσειδώνα δείχνουν ότι πιθανότατα σύχναζαν εκεί, μέλη της υψηλής και της αριστοκρατικής τάξης.
Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Ποσειδώνα ως τον «θεό της θάλασσας». Δεδομένης της σημασίας που είχε για την αρχαία Αθήνα το θαλάσσιο εμπόριο και το ναυτικό της στην ανάπτυξη και την επιβίωση της πόλης κατά τον πέμπτο αιώνα, ο Ποσειδώνας είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία για τους Αθηναίους.
Πώς καταστράφηκε ο ναός
Ο αρχικός ναός αρχαϊκής περιόδου, του Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος από τούφα, πιθανολογείται πως καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τα περσικά στρατεύματα, εν καιρώ της εισβολής του Ξέρξη Α στην Ελλάδα.
Αν και δεν υπάρχουν άμεσες μαρτυρίες για την κατάσταση στο Σούνιο εκείνη την εποχή, ο Ξέρξης είχε καταλάβει σίγουρα τον ναό της Αθηνάς, και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στην Ακρόπολη των Αθηνών, ισοπεδώθηκε ως τιμωρία για την περιφρόνηση των Αθηναίων. Αφού οι Αθηναίοι νίκησαν τον Ξέρξη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τοποθέτησαν μια εχθρική τριήρη (πολεμικό πλοίο με τρεις όχθες κουπιών) στο Σούνιο ως νικητήριο τρόπαιο, αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.
Πότε μπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο ιερός ναός είναι ανοιχτός για επισκέπτες κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο, από τις 9:30 το πρωί έως τη δύση του ηλίου.
Οι μέρες δωρεάν εισόδου συμπεριλαμβάνουν την 6η Μαρτίου (στην μνήμη της Μελίνας Μερκούρη), τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων (18 Απριλίου), τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους, την 28η Οκτωβρίου και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Μαρτίου του κάθε έτους. Η τιμή εισόδου είναι 10€ και η μειωμένη τιμή (ημέρες εκπτώσεων) είναι 5€.
Ο ναός είναι κλειστός στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Η ομορφότερη παραλία της Αττικής
Η παραλία ΚΑΠΕ βρίσκεται μόλις μια ώρα απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και μόλις 10 λεπτά από τον ναό του Ποσειδώνα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε εύκολα το μπάνιο σας στην μακράν ωραιότερη παραλία της Αττικής.
Μπορεί να βρίσκεται μόλις 50χλμ. από το κέντρο της Αθήνας όμως θα πιστέψετε πως κολυμπάτε σε μια από τις ομορφότερες και πιο καθαρές παραλίες κάποιου νησιού του Αιγαίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση