Οι ενήλικες που δεν κάνουν καμία άσκηση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους.
Μικρές παρεμβάσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας για πολύ λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο που συνδέεται με την έλλειψη άσκησης, όπως αυτός του μαστού και του παχέος εντέρου.
Πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, με πρώτο συγγραφέα τον καθηγητή Φυσικής Δραστηριότητας, Τρόπου ζωής και Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Εμμανουήλ Σταματάκη, έδειξε ότι αρκούν μόνο λίγα λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης, σε ποσοστό από 20-30%.
Η μικρότερη «δόση» άσκησης είναι 3,4 λεπτά την ημέρα σε σετ μικρότερα του ενός λεπτού, για μείωση κατά 17% του συνολικού κινδύνου για καρκίνο και 3,7 λεπτά την ημέρα για μείωση του κινδύνου για καρκίνους που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης κατά 28%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου και σε σετ μικρότερα των δύο λεπτών.
Στη μελέτη μετείχε μια ομάδα 22.398 ενηλίκων από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι δήλωσαν οι ίδιοι ότι δεν αθλούνται. Για τη συμμετοχή τους, φόρεσαν επιταχυνσιόμετρο στον κυρίαρχο καρπό τους, ενώ συνυπολογίστηκαν οι παράγοντες που αφορούν ηλικία, φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, κατάσταση καπνίσματος, κατανάλωση αλκοόλ, διάρκεια ύπνου, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιστορικό οικογενειακού καρκίνου, άσκηση ελαφριάς και μέτριας έντασης και το διαλειμματική άσκηση 1 ή 2 λεπτών, ανάλογα με την περίπτωση. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2021 (θνησιμότητα και νοσηλεία) ή έως τις 30 Ιουνίου 2021 (εγγραφές καρκίνου).
Αποτελέσματα
Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 22.398 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 62 ετών, εκ των οποίων οι 10.122 (το 45,2%) ήταν άνδρες και οι 12.276 (το 54,8%) ήταν γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 6,7 ετών, διαπιστώθηκαν 2.356 συνολικά περιστατικά καρκίνου, τα 1.084 αφορούσαν καρκίνο σχετιζόμενο με τη φυσική άσκηση.
Σχεδόν όλη η διαλειμματική έντονη άσκηση (92,3%) συγκεντρώθηκε σε σετ διάρκειας έως και 1 λεπτού.
Σε σύγκριση με καμία άσκηση, η διάμεση ημερήσια διάρκεια περιόδων έντονης διαλειμματικής άσκησης έως 1 λεπτό (4,5 λεπτά την ημέρα) συνδέθηκε με μείωση κινδύνου κατά 20% (από 8-29%) για όλες τις μορφές καρκίνου και κατά 29% (από 14-45%) για καρκίνους που σχετίζονται με την άσκηση.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η καθημερινή διαλειμματική έντονη άσκηση μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν κίνητρα να ασκηθούν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Οι δραστηριότητες στα σετ περιελάμβαναν:
Περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια με «πολύ γρήγορο» ρυθμό που επιλέγουν οι συμμετέχοντες μόνοι τους.
Περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια με «γρήγορο» ρυθμό, μεταφέροντας τσάντες με ψώνια ισοδύναμα με το 5% του σωματικού βάρους.
Περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια με «γρήγορο» ρυθμό, μεταφέροντας τσάντες με ψώνια ισοδύναμα με το 10% του σωματικού βάρους.
Περπάτημα με κλίση 2,5% με «πολύ γρήγορο» ρυθμό (διάδρομος).
Περπάτημα με κλίση 7% με «πολύ γρήγορο» ρυθμό (διάδρομος).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση