Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας: Πώς θα κάνετε αίτηση για την έκδοση
Πώς θα κάνετε αίτηση για την έκδοση του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας - Αναλυτικά το ΦΕΚ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπ. αριθμ. 267, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, που αφορά την ηλεκτρονική αίτηση και έκδοση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας, δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ Β 6027/19-10-2023.

Η Απόφαση ρυθμίζει τη διαδικασία υποβολής αίτησης και διάθεσης πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω της εφαρμογής των θυρίδων νομικών προσώπων και χρηστών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε Σύλλογο Πολυτέκνων – αναγνωρισμένο μέλος της Α.Σ.Π.Ε. και κατέχουν θεωρημένες πολυτεκνικές ταυτότητες από τον οικείο Σύλλογο Πολυτέκνων – αναγνωρισμένο μέλος της Α.Σ.Π.Ε.. 

Αναλυτικά το ΦΕΚ 

Άρθρο 1 

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής 

1. Η παρούσα απόφαση ρυθμίζει τη διαδικασία υποβολής αίτησης και διάθεσης πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω της εφαρμογής των θυρίδων νομικών προσώπων και χρηστών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). 

2. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εντάσσονται φυσικά πρόσωπα – πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων υπό την έννοια του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75). 

Άρθρο 2 

Ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας 

1. Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για την έκδοση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας («εφαρμογή»). 

2. Χρήστες της εφαρμογής είναι: 

α) Φυσικά πρόσωπα («αιτούντες») που υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: 

αα) Είναι πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων κατά την έννοια του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006, 

αβ) είναι εγγεγραμμένοι σε Σύλλογο Πολυτέκνων – αναγνωρισμένο μέλος της Α.Σ.Π.Ε. 

αγ) κατέχουν θεωρημένες πολυτεκνικές ταυτότητες από τον οικείο Σύλλογο Πολυτέκνων – αναγνωρισμένο μέλος της Α.Σ.Π.Ε., 

β) εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί («υπάλληλοι») της Α.Σ.Π.Ε., που παραλαμβάνουν στις θυρίδες της Α.Σ.Π.Ε. τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, με σκοπό την διεκπεραίωσή τους και την έκδοση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας με τη χρήση της εφαρμογής των θυρίδων. 

Άρθρο 3 

Πρόσβαση στην εφαρμογή και ενέργειες χρηστών 

1. Ο/Η αιτών/-ούσα αποκτά πρόσβαση στην εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και οι υπάλληλοι κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση είτε των διαπιστευτηρίων (κωδικών) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης («Taxisnet») είτε με τη χρήση των κωδικών δημόσιας διοίκησης, εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Α.Σ.Π.Ε. μέσω της εφαρμογής. 

2. Ο/Η αιτών/-ούσα καταχωρίζει ή επιβεβαιώνει στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται για την αίτηση πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας όπως, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα:

α) Τα προσωπικά του στοιχεία, ιδίως όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, Α.Φ.Μ., ημερομηνία γέννησης, 

β) πρόσθετα στοιχεία, ιδίως αριθμό μητρώου Α.Σ.Π.Ε. και αυτόν του Συλλόγου Πολυτέκνων- αναγνωρισμένου μέλους της Α.Σ.Π.Ε., ημερομηνία τελευταίας θεώρησης ταυτότητας/βιβλιαρίου πολυτέκνων που εκδίδει η Α.Σ.Π.Ε. και ημερομηνία λήξης της ισχύος της κ.λπ., 

γ) η χρήση για την οποία προορίζεται το πιστοποιητικό. Ο/Η αιτών/-ούσα, κατά τη υποβολή του αιτήματος, πρέπει να είναι κάτοχος θεωρημένης πολυτεκνικής ταυτότητας/βιβλιαρίου της Α.Σ.Π.Ε., επικυρωμένης από τον Σύλλογο Πολυτέκνων – αναγνωρισμένο μέλος της Α.Σ.Π.Ε. στον οποίο είναι εγγεγραμμένος/-η, εφόσον φέρει επικολλημένο ένσημο της Α.Σ.Π.Ε. ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο η Α.Σ.Π.Ε. ορίζει την εγκυρότητα της θεώρησης. 

3. Ο/Η αιτών/-ούσα μεταφορτώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και ιδίως αυτά που αποδεικνύουν την ιδιότητα του Γονέα ή του τέκνου πολυτέκνου. 

4. Η υποβαλλόμενη αίτηση της παρ. 1 φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και συγκεκριμένα: 

α) Μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και 

β) εγκεκριμένη ή προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

5. Η αίτηση της παρ. 1 έχει ισχύ πρωτότυπου εγγράφου, όταν διακινείται ως ηλεκτρονικό έγγραφο με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ή αντιγράφου, όταν διακινείται ως έντυπο έγγραφο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020. 

6. Με την υποβολή της αίτησης αυτή αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην οικεία θυρίδα της Α.Σ.Π.Ε. και αντίγραφό της αποθηκεύεται στην προσωπική θυρίδα του/ της αιτούντος/-ούσας. 

7. Οι υπάλληλοι της Α.Σ.Π.Ε. παραλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο περιβάλλον των θυρίδων του νομικού προσώπου και τις διαχειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις διαδικασίες έκδοσης που έχει ορίσει η Α.Σ.Π.Ε. Οι υπάλληλοι ελέγχουν την ορθή υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών και την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι υπάλληλοι συντάσσουν το σχετικό έγγραφο κατά τους νόμιμους τύπους και το αναρτούν στην εφαρμογή των θυρίδων σε μορφότυπο “.pdf” ως απάντηση στο αίτημα που έχουν λάβει. 

Άρθρο 4 

Έκδοση και χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας 

1. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών του άρθρου 3 από όλους τους χρήστες εκδίδεται το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας ή απορρίπτεται αιτιολογημένα η αίτηση. 

2. Το εκδοθέν πιστοποιητικό αποστέλλεται μέσω της εφαρμογής στην προσωπική θυρίδα του/της αιτούντος/- ούσας. 

3. Το παραγόμενο έγγραφο της παρ. 1 φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και συγκεκριμένα: 

α) Μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και 

β) ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

4. Το παραγόμενο έγγραφο της παρ. 1 έχει ισχύ πρωτότυπου εγγράφου, όταν διακινείται ως ηλεκτρονικό έγγραφο με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ή αντιγράφου, όταν διακινείται ως έντυπο έγγραφο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και μπορεί να επαληθεύεται μέσω της υπηρεσίας επαλήθευσης της ΕΨΠ-gov.gr. 

Άρθρο 5 

Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της εφαρμογής 

1. Η εφαρμογή διαλειτουργεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) με τα απαραίτητα μητρώα του Δημοσίου για την άντληση στοιχείων ταυτοποίησης των χρηστών. 

2. Η διαλειτουργικότητα της παρ. 1 πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας τυχόν δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Άρθρο 6 

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 

1. Η Α.Σ.Π.Ε. είναι υπεύθυνη επεξεργασίας, κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ), για τους σκοπούς της διεκπεραίωσης των αιτήσεων που λαμβάνει και έκδοσης των πιστοποιητικών πολυτεκνικής ιδιότητας. 

2. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως αυτοτελώς υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ), για τους σκοπούς της λειτουργίας της εφαρμογής της παρούσας. 

3. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των διακινούμενων δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων και κατ’ ελάχιστον, της καταγραφής και παρακολούθησης των προσβάσεων, της διασφάλισης ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. 

Άρθρο 7 

Έναρξη Ισχύος 

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025