Η 25 Νοέμβρη έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, το 1999, ως η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας.
Χρόνο με το χρόνο η λίστα της φρίκης, των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας μεγαλώνει και συνθήματα όπως «Εγώ αδελφή μου σε πιστεύω» και «Καμία μόνη» είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και εμπεριέχουν πολύ βαθιά τον πόνο και την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.
Παγκοσμίως, καθημερινά, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία και ο βιασμός.
Πολλοί αναφέρουν ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα και ότι τα περιστατικά δεν γίνονται τόσο συχνά», όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εάν ερωτηθεί μία παρέα γυναικών αν έχει υποστεί ποτέ κάποια μορφή έμφυλης βίας, οι περισσότερες θα απαντήσουν θετικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, σε Συμβουλευτικά Κέντρα για τη βία κατά των γυναικών, το πρώτο εξάμηνο του 2023 απευθύνθηκαν 2.010 γυναίκες από τις οποίες το 83% ήταν άνεργες. Απ’ αυτές στο 50% δράστης ήταν ο σύζυγος και στο 18% ο σύντροφος.
Επιπλέον, η γραμμή SOS, στους πρώτους έξι μήνες του 2023 δέχτηκε 4.325 κλήσεις από τις οποίες το 70% αφορούσε περιστατικά βίας.
Τι είναι όμως η έμφυλη βία;
Η έμφυλη βία είναι αποτέλεσμα της ιστορικά και διαχρονικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας που ασκείται σε βάρος των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο πλαίσιο της πατριαρχίας.
Και αυτή η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: ενδοοικογενειακή ή ενδοσυντροφική, βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλική παρενόχληση, ακόμα και διαδικτυακή βία.
Είναι σημαντικό, να σημειωθεί ότι «η έμφυλη βία είναι» εδώ και αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως.
«Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες»
Στην Ελλάδα, μόνο το 2023 υπάρχουν αρκετές υποθέσεις γυναικοκτονιών όπως αυτή της μητέρας δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό - σύζυγό της, της Όλγας στην Αργυρούπολη που τελικά δεν κατάφερε να επιβιώσει από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη πριν από δύο χρόνια από τον κατά συρροή κακοποιητικό σύντροφό της.
Η δολοφονία της μετανάστριας εργάτριας στην τουριστική βιομηχανία Αναστάζια στη Ρόδο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και η εκείνη της τρανς μετανάστριας Άννας στον Άγιο Παντελεήμονα.
Παράλληλα, τα περιστατικά βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων σε χώρους εργασίας, στο δρόμο, στα λεωφορεία, σε δημόσιους χώρους, αποτελούν καθημερινότητα, ενώ η απουσία υποστηρικτικών δομών για τις επιζώσες, αλλά και η ατιμωρησία του κράτους σε τέτοιου είδους αδικήματα είναι πλέον εμφανής.
Γυναίκες και θηλυκότητες δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά για τα δικαιώματά τους, αλλά για να ακουστούν και να μεταδοθεί ξανά και ξανά το μήνυμα «Σπάσε τη σιωπή σου».
Για άλλη μία χρονιά, ενόψει της 25 Νοέμβρη, στην Αθήνα έχουν καλέσει η ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες, σωματεία και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα.
Αντίστοιχες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στον Βόλο, στην Κομοτηνή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη