εγκέφαλος
Bρείτε τον τύπο ευφυίας σας

Το IQ το γνωρίζεις. Ο δείκτης νοημοσύνης (Intelligence Quotient) ήταν ο πρώτος που μέτρησε προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε διάφορα νοητικά πεδία, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Από το πρώτο τεστ, του 1905 μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πως το IQ των ανηλίκων και αυτό των ενηλίκων διαφέρει παρασάγγας.

Έχει φανεί και ότι ο δείκτης αυτός δεν μπορεί να ‘συλλάβει’ επαρκώς το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα τεστ IQ δεν περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά, όπως η δημιουργικότητα ή οι συναισθηματικές δεξιότητες, ενώ οι χαμηλές βαθμολογίες δεν αντιπροσωπεύουν πάντα τις πραγματικές πνευματικές ικανότητες.

Κάπως έτσι προέκυψαν ως πρώτες υποκατηγορίες

α) η συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Quotient) που σχετίζεται με το πώς ένα άτομο κατανοεί και ανταποκρίνεται στα δικά του συναισθήματα και αυτά των άλλων,

β) η κοινωνική νοημοσύνη (σχετίζεται με το πώς αλληλεπιδρούμε αποτελεσματικά με άλλους) και

γ) η σεξουαλική νοημοσύνη (είναι η επίγνωση των εννοιών και της πολυπλοκότητας της σεξουαλικότητας).

Μετά, ξημέρωσε η ημέρα που ο Howard Gardner πρόσθεσε άλλους 8 τύπους.

Ο καθηγητής του ερευνητικού κέντρου γνωστικής λειτουργίας και εκπαίδευσης Elisabeth A. Hobbs του Harvard, ο οποίος έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες, είναι περισσότερο γνωστός στους εκπαιδευτικούς κύκλους για τη θεωρία του για τις πολλαπλές νοημοσύνη.

Πρότεινε λοιπόν, πως δεν υπάρχει μόνο μια ανθρώπινη νοημοσύνη που μπορεί να αξιολογηθεί από τυπικά ψυχομετρικά όργανα.

Μετά, διεύρυνε τον ορισμό της νοημοσύνης και σκιαγράφησε άλλους 8 τύπους πνευματικών ικανοτήτων, τους οποίους ανέλυσε στο βιβλίο με τίτλο Frames of Mind.

Κάθισε άνετα για να τα απολαύσεις, αφότου διαβάσεις για τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος να είσαι ευφυής.

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΦΥΗΣ

α) Απολαμβάνεις τη μοναξιά

Αποσυμπιέζεσαι και ξαναγεμίζεις τις μπαταρίες σου όταν είσαι μόνος/μόνη. Νιώθεις πως ‘συνδέεσαι’ με τα εντός σου. Ότι χρειάζεσαι αυτόν τον χρόνο για να κατανοήσεις όσα ζεις, τι πήγε πού λάθος και πώς δεν θα ξαναπάει.

Σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26847844/ το 2016, τα άτομα με μεγαλύτερη ευφυΐα αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένα από τη ζωή όταν περνούν περισσότερο χρόνο σε κοινωνικοποίηση -με φίλους.

Η εσωστρέφεια και η ευφυΐα συνήθως περιλαμβάνουν το να σκέφτεσαι ατελείωτα όλη την ημέρα και άρα νέες ιδέες και λύσεις σε προβλήματα που σε βασανίζουν. Ξέρεις τι ‘λειτουργεί’ για εσένα. Αυτή η αυτογνωσία είναι ένα ακόμα σημάδι ευφυΐας.

β) Έχεις δυνατή αίσθηση του εαυτού σου

Μια καλά ανεπτυγμένη αίσθηση του εαυτού σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, καθώς μια ισχυρή ταυτότητα του εαυτού σας σημαίνει συνήθως πως νιώθεις ασφάλεια με αυτό που είσαι, ξέρεις ποιες είναι οι δεξιότητες σου και έχεις την αυτοπεποίθηση να κάνεις επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις σου.

Κατά το Healthline https://www.healthline.com/health/signs-of-intelligence#what-is-your-type η αίσθηση του εαυτού συνδέεται με γνωρίσματα και ικανότητες, αξίες ζωής, βασικούς στόχους και επιθυμίες ζωής και άλλα καθοριστικά χαρακτηριστικά.

γ) Είσαι μόνιμα περίεργος/περίεργη

Η περιέργεια, σε όλες τις μορφές της, εμφανίζεται στενά συνδεδεμένη με την ευφυΐα. Το ‘έτσι είναι τα πράγματα’ δεν υπάρχει για εσένα, που πάντα θες να μάθεις το ‘πώς’ και το ‘γιατί’. Το Hack Spirit https://hackspirit.com/10-quirky-habits-that-indicate-a-high-level-of-intelligence/ προσθέτει πως «τα περίεργα άτομα κάνουν πάντα ερωτήσεις, αναζητούν απαντήσεις και εξερευνούν νέες ιδέες.

Έχουν μια ακόρεστη δίψα για γνώση και ποτέ δεν ικανοποιούνται μόνο με το επιφανειακό επίπεδο.

Αυτή η συνεχής αναζήτηση κατανόησης όχι μόνο διευρύνει τη βάση γνώσεων, αλλά και οξύνει τις αναλυτικές τους δεξιότητες.

Διατηρεί το μυαλό τους ενεργό και αφοσιωμένο, προάγοντας συνεχώς την πνευματική ανάπτυξη».

Μελέτη του 2016 αποκάλυψε https://scottbarrykaufman.com/wp-content/uploads/2016/06/Furnham-Cheng-2016.pdf ότι τα παιδιά που είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των 11 ετών έτειναν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τις νέες εμπειρίες στην ηλικία των 50 ετών.

δ) Το σώμα σου θυμάται τα πάντα

Μπορεί να μη θυμάσαι πώς γύρισες στο σπίτι από τη δουλειά, το σώμα σου όμως θυμάται το δρόμο που διασχίζεις. Όπως θυμάται πού περπάτησε πριν χρόνια. Ή τα βήματα ενός χορού που σου έδειξαν μια φορά.

Η υψηλή σωματική-κινητική νοημοσύνη μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερη επιδεξιότητα και συντονισμό. Θυμάσαι τα μοτίβα κίνησης και μπορείς να επαναλάβεις, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Αυτό μπορεί να σε κάνει αρκετά καλό στα αθλήματα και άλλες σωματικές δραστηριότητες, όπως μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητές σου στις μικρές λεπτομέρειες.

ε) Είσαι προσαρμοστικός/προσαρμοστική

Σε άρθρο αμερικανικού εντύπου https://www.huffpost.com/entry/adaptability-the-true-mar_b_11543680 η προσαρμοστικότητα χαρακτηρίστηκε ως «πραγματικό σημάδι ευφυίας». Το απόλυτο σημάδι υψηλής νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι με υψηλή ευφυΐα προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις (είναι ανοιχτοί στην αλλαγή, μαθαίνουν από τις εμπειρίες και εφαρμόζουν αυτήν τη γνώση για να ανταποκριθούν στα στραπάτσα που προκύπτουν). Επίσης, αξιοποιούν στο έπακρο τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.

ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΟΥ GARDNER ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ

1) Γλωσσική Νοημοσύνη

Αφορά την ευαισθησία στον προφορικό και γραπτό λόγο, την ικανότητα εκμάθησης γλωσσών και την ικανότητα χρήσης της γλώσσας για την επίτευξη ορισμένων στόχων.

Περιλαμβάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί κανείς τη γλώσσα αριστοτεχνικά για να εκφραστεί ρητορικά ή ποιητικά, όπως και την ικανότητα χειρισμού της σύνταξης, της δομής, της σημασιολογίας και της φωνολογίας της γλώσσας.

Στη λίστα των γνωστών ευφυών αυτού του τύπου είναι ο William Shakespeare και η Oprah Winfrey.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Δικηγόρος
  • Ομιλητής / Παρουσιαστής
  • Συγγραφέας
  • Δημοσιογράφος
  • Curator

2) Λογική-Μαθηματική Νοημοσύνη

Αναφέρεται στην ικανότητα να αναλύει κανείς λογικά προβλήματα, να εκτελεί μαθηματικές πράξεις και να διερευνά ζητήματα επιστημονικά.

Περιλαμβάνει την ικανότητα χρήσης λογικής, αφαιρέσεων, συλλογισμών και κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, όπως και την ικανότητα κατανόησης των βασικών αρχών κάποιου είδους αιτιακού συστήματος.

Οι Albert Einstein και Bill Gates είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις της λίστας, χάριν της δυνατότητας τους να λύνουν αφηρημένα προβλήματα.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Μαθηματικός
  • Λογιστής
  • Στατιστικολόγος
  • Επιστήμονας
  • Αναλυτής Υπολογιστών

3) Χωρική Νοημοσύνη

Περιλαμβάνει την ικανότητα αντίληψης του οπτικο-χωρικού κόσμου με ακρίβεια και του μετασχηματισμού, της τροποποίησης ή του χειρισμού οπτικών πληροφοριών.

Τα άτομα με υψηλή χωρική νοημοσύνη είναι καλοί στην οπτικοποίηση, το σχέδιο, την αίσθηση κατεύθυνσης, τη δημιουργία παζλ και την ανάγνωση χαρτών.

Η χωρική νοημοσύνη διαθέτει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να χειρίζεται τα μοτίβα του ευρέος χώρου (αυτά που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, από πλοηγούς και πιλότους) καθώς και τα μοτίβα πιο περιορισμένων περιοχών, όπως αυτά που είναι σημαντικά για γλύπτες, χειρουργούς, σκακιστές, γραφικούς καλλιτέχνες ή αρχιτέκτονες.

Οι Frank Lloyd Wright και Amelia Earhart είναι τα πρόσωπα της χωρικής νοημοσύνης.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Πιλότος
  • Χειρουργός
  • Αρχιτέκτονας
  • Γραφίστας
  • Διακοσμητής εσωτερικών χώρων

4) Σωματική-Κιναισθητική Νοημοσύνη

Αφορά τη δυνατότητα χρήσης ολόκληρου του σώματος ή μερών του σώματος (όπως το χέρι ή το στόμα) για την επίλυση προβλημάτων ή για προϊόντα μόδας.

Περιλαμβάνει τη χρήση του σώματος με φινέτσα, χάρη και επιδεξιότητα, το φυσικό συντονισμό, την ισορροπία, την επιδεξιότητα, τη δύναμη και την ευελιξία.

Οι Michael Jordan και Simone Biles είναι ενδεικτικά παραδείγματα.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Χορεύτρια
  • Αθλητής
  • Χειρουργός
  • Μηχανικός
  • Ξυλουργός
  • Φυσιοθεραπευτής

5) Μουσική Νοημοσύνη

Αναφέρεται στην ικανότητα στην απόδοση, τη σύνθεση και την εκτίμηση των μουσικών προτύπων.

Περιλαμβάνει την ικανότητα αντίληψης, διάκρισης, δημιουργίας και έκφρασης μουσικών μορφών, την ευαισθησία στο ρυθμό, τον τόνο, τη μελωδία και το χρώμα του τόνου.

Αν θες παραδείγματα, είναι οι Beethoven και Ed Sheeran.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Τραγουδιστής
  • Συνθέτης
  • DJ
  • Μουσικός

6) Διαπροσωπική Νοημοσύνη

Αφορά την ικανότητα κατανόησης των προθέσεων, των κινήτρων και των επιθυμιών των άλλων ανθρώπων και, κατά συνέπεια, της αποτελεσματικής συνεργασίας με τους άλλους.

Περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους, την ευαισθησία στη διάθεση, τις ιδιοσυγκρασίες, τα κίνητρα και τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων.

Παραδείγματα αποτελούν ο Mahatma Gandhi και η Mother Teresa.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Δάσκαλος
  • Ψυχολόγος
  • Διευθυντής
  • Πωλητές
  • Δημόσιες σχέσεις

7) Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη

Είναι ο τύπος της νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καταλάβει ποιοι στόχοι ζωής είναι σημαντικοί και πώς να τους επιτύχει.

Πρόκειται για την ικανότητα να κατανοεί κάποιος τον εαυτό του, να έχει ένα αποτελεσματικό μοντέλο εργασίας του εαυτού του, συμπεριλαμβανομένων των επιθυμιών, των φόβων και των ικανοτήτων του – και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες αποτελεσματικά στη ρύθμιση της ζωής του.

Ο Αριστοτέλης και η Μάγια Αγγέλου δείχνουν τι ακριβώς αφορά η ενδοπροσωπική νοημοσύνη.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Θεραπευτής
  • Ψυχολόγος
  • Σύμβουλος
  • Επιχειρηματίας
  • Κλήρος

8) Φυσιολατρική Νοημοσύνη

Περιλαμβάνει τεχνογνωσία στην αναγνώριση και ταξινόμηση των πολυάριθμων ειδών – της χλωρίδας και της πανίδας – του περιβάλλοντός του.

Αφορά την ικανότητα αναγνώρισης, κατηγοριοποίησης και αξιοποίησης μοτίβων στο φυσικό περιβάλλον, την ευαισθησία στη χλωρίδα, την πανίδα και τα φαινόμενα της φύσης.

Τα άτομα με υψηλή φυσιολατρική νοημοσύνη είναι καλοί στην ταξινόμηση των φυσικών μορφών.

Αν θες παραδείγματα, είναι ο Charles Darwin και η Jane Goddall.

Πιθανά επαγγέλματα

  • Βοτανολόγος
  • Βιολόγος
  • Αστρονόμος
  • Μετεωρολόγος
  • Γεωλόγος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Καρυοτάκης
Η αυτοκτονία του θλιμμένου ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη και το αναπάντητο «γιατί»
«Όλα τελείωσαν. Το σημείωμα να το, σύντομο, απλό, βαθύ, καθώς ταιριάζει, αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο», έγραφε ο Κώστας Καρυωτάκης. Ένα χρόνο πριν την...
Η αυτοκτονία του θλιμμένου ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη και το αναπάντητο «γιατί»
σχολειο
Οργή των Γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε διάφορους Δήμους
Αποφασίστηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η υποχρεωτική συγχώνευση τμημάτων ακόμα και μεταξύ τάξεων, σε τμήματα των 25...
Οργή των Γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε διάφορους Δήμους
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1.jpg
Θητεία στελεχών εκπαίδευσης - Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 42 ν. 4823/2021
«Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, από τον αξιολογικό πίνακα επιλογής»
Θητεία στελεχών εκπαίδευσης - Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 42 ν. 4823/2021