Ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε θεμέλιο για την ανάπτυξη πολλών μετέπειτα πολιτισμών, ειδικά του δυτικού πολιτισμού της σημερινής Ευρώπης. Κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα έγιναν τόσο σημαντικές ανακαλύψεις που ακόμη και σήμερα ο κόσμος εντυπωσιάζεται όταν τις μαθαίνει.
Για να δούμε λοιπόν 10 πράγματα για την αρχαία Ελλάδα που δεν ξέρατε αλλά σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Το Ένα-Τρίτο του πληθυσμού ήταν σκλάβοι
Αν και είναι ευρέως γνωστό πως υπήρχαν σκλάβοι στην αρχαία Ελλάδα ο κόσμος δεν γνωρίζει για πόσο μεγάλο ποσοστό μιλάμε. Ειδικοί αναφέρουν πως περίπου το ένα-τρίτο του πληθυσμού ήταν σκλάβοι στην Αρχαία Ελλάδα, ωστόσο σίγουρα το νούμερο αυτό άλλαζε από πόλη-κράτος σε πόλη-κράτος.
Οι σκλάβοι μεταχειριζόντουσαν διαφορετικά ανά περιοχή, αφού για παράδειγμα στην Σπάρτη η ζωή ενός σκλάβου ήταν σκληρότερη από αυτήν ενός σκλάβου στην αρχαία Αθήνα. Ωστόσο σε καμία πόλη οι σκλάβοι δεν πληρωνόντουσαν.
Ένορκοι
Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου ήταν βασικά στοιχεία της αρχαίας Αθήνας, στοιχεία τα οποία επηρέασαν για χιλιάδες έτη τον ανθρώπινο πολιτισμό. Δεδομένου αυτού ακόμα και στις δίκες οι ένορκοι ήταν εκατοντάδες, κάποιες φορές ξεπερνούσαν ακόμη και τους 500.
Σε αντίθεση με τα σημερινά δικαστήρια, όπου την ευθύνη αναλαμβάνει κυρίως ο δικαστής, στην αρχαιότητα γίνονταν ψηφοφορία μεταξύ των ενόρκων για να καταλήξουν σε μία απόφαση.
Ελληνική εφεύρεση το Γιογιό
Οι επιστήμονες είναι σίγουροι πως το γιογιό εφευρέθηκε στην αρχαία Ελλάδα, περίπου το 500 προ Χρηστού. Αν και τότε τα γιογιό δεν έμοιαζαν ακριβώς με τους σημερινούς σχεδιασμούς, οι συσκευές αυτές έχουν πολλές ομοιότητες.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως στην κοινότητα των ιστορικών πιστεύεται πως το ελληνικής προέλευσης γιογιό είναι στην πραγματικότητα το δεύτερο παλαιότερο παιχνίδι σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Και να τονίσουμε πως σίγουρα δεν είναι ξεπερασμένο, αφού μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να λατρεύεται από τα παιδιά.
Το πρώτο ξυπνητήρι
Μία άλλη ελληνική εφεύρεση, πολύ πιο σημαντική από το γιογιό, είναι το ξυπνητήρι, ωστόσο σε πολύ πιο διαφορετική μορφή από τα ξυπνητήρια των τελευταίων ετών. Η εφεύρεση λέγεται πως ήταν του Κτησίβιου, ενός μεγάλου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, μηχανικού και εφευρέτη που γεννήθηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Αυτό που έκανε ο Κτησίβιος ήταν πανέξυπνο και πολύ απλοϊκό. Ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύστημα στο οποίο βότσαλα έπεφταν πάνω σε έναν μεταλλικό δίσκο, κάνοντας θόρυβο και ειδοποιώντας τους γύρω ανθρώπους.
Γενειάδα και μακριά μαλλιά
Αν και όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συχνά μεγάλες γενειάδες και αρκετά μακριά μαλλιά, πολύ λίγοι γνωρίζουνε το μυστικό πίσω από αυτό το εμφανισιακό χαρακτηριστικό. Η αλήθεια είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η γενειάδα και το μακρύ μαλλί είναι σύμβολο της αρρενωπότητας, της ομορφιάς και του κύρους του κάθε ατόμου.
Δεδομένου αυτού έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να έχουν όσο μεγαλύτερη γενειάδα και μαλλιά γίνεται. Ταυτόχρονα προσπαθούσαν να είναι πάντα περιποιημένοι, ειδικά στα γένια και στα μαλλιά τους. Για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούσαν λάδια, χτένες και άλλα προϊόντα περιποίησης για να διατηρούνται όμορφοι.
Το μονόφρυδο
Μιας και οι τρίχες στο πρόσωπο θεωρούνταν ελκυστικές για έναν άντρα στην αρχαία Ελλάδα, το μονόφρυδο ήταν και αυτό ένα δείγμα ομορφιάς και πνευματικής δύναμης. Αν και σήμερα το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προσώπου μας φαίνεται πολλές φορές «εναλλακτικό» και «διαφορετικό», στην αρχαιότητα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
Ο Σωκράτης για παράδειγμα σε πολλές εικόνες που σχεδιάστηκαν στην αρχαιότητα είχε ένα μεγάλο μονόφρυδο, διότι αυτό είχε συνδεθεί με την ευφυία και την ευστροφία. Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί το συνέδεαν με την εξυπνάδα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες για την σχέση του μονόφρυδου με την ομορφιά. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όσο πιο συμμετρικό ήταν ένα πρόσωπο τόσο πιο όμορφο είναι.
Τεστ εγκυμοσύνης
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια οι άνθρωπο είχαν την επιθυμία να γνωρίζουν εάν μία γυναίκα ήταν έγκυος, για αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν πολλές και διαφορετικές μεθόδους που θεωρούνται από τους ιστορικούς οι πρώιμες μορφές των τεστ εγκυμοσύνης. Δεν ήταν όλες οι μέθοδοι αποτελεσματικοί, ωστόσο όλες ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες.
Μία από τις πιο δημοφιλής μεθόδους που χρησιμοποιούσαν είναι να ελέγξουν αλλαγές στα ούρα της γυναίκας. Μία άλλη δοκιμή, συγκεκριμένα μία που επινοήθηκε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτη, ήταν να καταναλώσει η γυναίκα ένα μείγμα μελιού και νερού πριν κοιμηθεί. Εάν είχε καούρα ή πονόκοιλο την νύχτα τότε πιστεύονταν πως ήταν έγκυος.
Τα χέλια τους μάγευαν
Ο ενδιαφέρον ρόλος των χελιών στην κουλτούρα των αρχαίων Ελλήνων είναι ένα πράγμα που σίγουρα έχει ξεχαστεί με το πέρασμα των χρόνων και ως αποτέλεσμα τον γνωρίζουν πολλοί λίγοι σήμερα. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας αποκαλούσαν αυτό το ψάρι «ἔγχελυς» και πραγματικά τους εντυπωσίαζε.
Θεωρούσαν την φύση των χελιών ένα πραγματικό μυστήριο, αφού ήταν πολύ δύσκολο για τους τότε επιστήμονες να τα μελετήσουν μιας και επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο ψάρι. Μην ξεχνάμε πως τα χέλια μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από περιβάλλον γλυκού νερού σε κάποιο περιβάλλον αλμυρού νερού. Αυτό το είχαν παρατηρήσει οι αρχαίοι Έλληνες και τους προκαλούσε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.
Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν την γεύση τους για αυτό και τα χέλια είχαν σχεδόν πάντα μία σταθερή θέση στους μπουφέδες των γιορτών. Πίστευαν επίσης πως επιδείκνυαν θεραπευτικές ιδιότητες εάν τα καταναλώσεις.
Το προσδόκιμο ζωής
Αν και σίγουρα το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους αιώνες, πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως στην αρχαία Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλό. Κάποιοι πιστεύουν πως ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 35 έτη τότε, ωστόσο σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι θάνατοι από μάχες κλπ.
Εάν κάποιος αρχαίος Έλληνας ήταν αρκετά τυχερός και δεν πολεμούσε, είχε αρκετές πιθανότητες να ζήσει για αρκετά χρόνια, ειδικά εάν ήταν πλούσιας και ζούσε μία άνετη ζωή. Η μεσογειακή δίαιτα, το ευνοϊκό κλίμα και οι υγιεινές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων συνέδραμαν σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.
Σύμφωνα με τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα, ο Πλούτωνας πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ενώ από την άλλη έχει μείνει στην ιστορία πως ο Ισοκράτης έζησε μέχρι τα 102.
Οι γυναίκες στολίζονταν όπως σήμερα
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα ξόδευαν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου τους στην εξωτερική τους εμφάνιση, μία συνήθεια που όπως φαίνεται είναι διαχρονική και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παρατηρείται.
Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση τους ιστορικούς είναι η σχεδόν ατελείωτη ποικιλία προϊόντων και τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες Ελληνίδες για να στολιστούν και να τονίσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως τα μάτια. Δηλαδή φορούσαν διάφορα κοσμήματα, ενώ βαφόντουσαν και ξυριζόντουσαν κανονικά για να παραμένουν όμορφες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση