σκόνη5
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι πολίτες για να μπορέσουν να προφυλαχθούν από την αφρικανική σκόνη

Αρκετά επιβαρυμένη είναι και σήμερα η ατμόσφαιρα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της αφρικανικής σκόνης.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης επισήμανε τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η αφρικανική σκόνη

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης από τη Βόρεια Αφρική σήμερα, όμως επισήμανε και στην καιρική πρόγνωση το Meteo. Για αυτό τον λόγο, στην ανακοίνωση της αναφέρεται στα μέτρα αυτά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, πως θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα

Παράλληλα, ενημερώνει πως οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, την ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά όσο γίνεται παράθυρα και πόρτες και επιπλέον τη βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα αν υπάρχει, αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

12-93051salata800-454.jpg
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Δείτε τις πιο γευστικές και εύκολες, καθώς και γρήγορες σαλάτες με αγγούρι που μπορείτε ακόμα και καθημερινά να εντάξετε στο τραπέζι σας
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»