xorio
Ιδανικά ως εναλλακτική ιδέα για το καλοκαίρι

Τα ορεινά χωριά δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Όταν οι ζέστες χτυπούν κόκκινο, μια βουνίσια απόδραση είναι μια καλή εναλλακτική ιδέα για όσους θέλουν να αναζητήσουν τη δροσιά μακριά από τις συνωστισμένες παραλίες.

Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

ζαγοροχωρια

Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα και το καλοκαίρι. Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το ομορφότερο χωριό. Διασημότερα είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα.

Ακολουθήστε το μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς για να βρεθείτε στις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες». Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το καλοκαίρι, οι κολυμπήθρες προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες. Για τους περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για δραστηριότητες όπως rafting στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, αλλά και πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ.

Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

μεγαλο χωριο

Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Ελλάδας» και όχι τυχαία. Βουνά γεμάτα έλατα, φαράγγια, καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και μικρά χωριά σαν ζωγραφιά συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, τον οποίο αξίζει να γνωρίσετε και τους θερινούς μήνες. Μόλις 13 χλμ. μακριά από το Καρπενήσι, το Μεγάλο Χωριό, χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο 720 μέτρων, αποτελεί ιδανική βάση για εκδρομές στην περιοχή. Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και βολικούς για διαμονή οικισμούς, στη μέση της διαδρομής που ξεκινά από την πόλη του Καρπενησίου και καταλήγει στον Προυσό. Η πληθωρική φύση που το περιβάλλει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι επιλογές για διαμονή και φαγητό που προσφέρει, έχουν κάνει το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο αγαπημένα των επισκεπτών της Ευρυτανίας.

Με ορμητήριό σας το Μεγάλο Χωριό, μπορείτε να γνωρίσετε τα γύρω γραφικά χωριά και να επισκεφθείτε την ιστορική Μονή Προυσού, η οποία είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Η επίσκεψη στον Προυσό μπορεί να συνδυαστεί με μια πεζοπορική διαδρομή μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά που υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά τη Γερμανική κατοχή. Η πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή είναι αυτή στο εντυπωσιακό φαράγγι Πανταβρέχει. Ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, στο στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, θα ανακαλύψετε έναν μαγικό τόπο με λίμνες, καταρράκτες, απότομα βράχια και άγρια βλάστηση. Η πιο ασφαλής εποχή για να το διασχίσετε είναι φυσικά το καλοκαίρι (από Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου), με τη βοήθεια πάντα έμπειρων οδηγών.

Νυμφαίο, Φλώρινα

αρκουδα

Μόλις λίγη ώρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα ορεινό χωριό που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του. Αν και φημισμένος χειμερινός προορισμός, αυτό το μέρος είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Χτισμένο στα 1.350 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βίτσι, αποτελεί μια αληθινή όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το παλιό πέτρινο σχολείο, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928.

Στο Νυμφαίο έχει την έδρα του ο Αρκτούρος, η μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς. Με αφετηρία το Νυμφαίο, μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα δάση οξιάς που το περιβάλλουν και να αναπνεύσετε τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, να κάνετε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, να επισκεφθείτε τη λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, αλλά και να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες.

Στεμνίτσα, Ορεινή Αρκαδία

στεμνιτσα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Το αρχοντικό χωριό αποτελεί αληθινό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ η πλούσια φύση της περιοχής σε προσκαλεί να απολαύσεις την ομορφιά του ορεινού τοπίου και να χαθείς σε καταπράσινα μονοπάτια. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

Η Στεμνίτσα αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια: τη Mονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται στον κατακόρυφο βράχο και τη Μονή Φιλοσόφου. Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, αλλά κι ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό και η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες. Ο ποταμός Λούσιος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν το ράφτινγκ αλλά και για εκείνους που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.

Τσαγκαράδα, Πήλιο

πηλιο

Αν δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε τη θάλασσα, το Πήλιο είναι ιδανικός προορισμός για να κολυμπήσετε σε υπέροχες παραλίες αλλά και να απολαύσετε τη μαγευτική βουνίσια φύση. Μια καλή επιλογή είναι η Τσαγκαράδα, ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του βουνού των Κενταύρων, που βρίσκεται στην πλευρά του Αιγαίου, περίπου 50 χλμ. από τον Βόλο. Όσοι λατρεύουν να «χάνονται» στη φύση, θα βρουν τον παράδεισό τους εδώ. Εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, λιθόκτιστα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια, αραιά χτισμένα μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη (γνωστή από την ταινία Mamma Mia) με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη. Σε κοντινή απόσταση από την Τσαγκαράδα θα βρείτε φημισμένες παραλίες όπως τον Μυλοπόταμο, τη Φακίστρα, την Πλάκα και το Παπά Νερό.

Με πληροφορίες από το travelgo

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο