καρκινος
Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου και τι τον προκαλεί;

Μάθετε πότε είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η λέξη «καρκίνος» προκαλεί πάντα τρόμο, αλλά ο «καρκίνος του εγκεφάλου» είναι ιδιαίτερα δυσοίωνος. Το ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για κάποιον που διαγιγνώσκεται με καρκίνο στον εγκέφαλο είναι 36%. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά σπάνια. Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο είναι λιγότερο από 1%.

Παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο είναι πολύ σπάνιος, το γεγονός ότι μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρος σημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και οι πιθανότητες επιβίωσης σας να είναι μεγαλύτερες. Ενώ ορισμένα από τα πρώιμα σημάδια εγκεφαλικού όγκου είναι δύσκολο να τα αγνοήσετε, υπάρχει ένα που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν και δεν του δίνουν σημασία, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο λάθος.

Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου και τι τον προκαλεί;

Η Dr. Seema Nagpal, καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στο Division of Neuro-oncology στο Stanford University, εξηγεί ότι όταν μιλάμε για καρκίνο του εγκεφάλου, μπορεί να αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικούς τύπους ασθενειών που μπορούν να εμφανιστούν στον εγκέφαλο. «Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου είναι ο μεταστατικός καρκίνος από άλλο μέρος του σώματος που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο», λέει.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων μπορεί να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στον εγκέφαλο του. «Ο προϋπάρχων καρκίνος που έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου», λέει η Dr. Nagpal.

Η Dr. Nagpal λέει ότι η πιο σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου είναι ο πρωτοπαθής όγκος στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένας όγκος που ξεκινά από τον εγκέφαλο. Ορισμένοι πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου είναι κακοήθεις ενώ άλλοι είναι καλοήθεις. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου. Υπάρχουν ορισμένα σπάνια γενετικά σύνδρομα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, αλλά συχνά αυτοί οι ασθενείς έχουν διαγνωστεί πρώτα με άλλους καρκίνους», λέει. Η Dr. Nagpal προσθέτει ότι η έκθεση στην παιδική ηλικία σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας (δόσεις θεραπείας για άλλους καρκίνους) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή.

Ο Dr. Manmeet Ahluwalia, M.D., FACP, M.B.A., διευθυντής ιατρικής ογκολογίας και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Miami, τμήμα του Baptist Health, εξηγεί ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα στον εγκέφαλο αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, εισβάλλοντας στους περιβάλλοντες ιστούς. Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει είτε λόγω άλλης μορφής καρκίνου που εξαπλώνεται στον εγκέφαλο είτε από έναν κακοήθη πρωτοπαθή όγκο στον εγκέφαλο.

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του εγκεφάλου που οι περισσότεροι αγνοούν

Η Dr. Ahluwalia αναφέρει ότι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου. «Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι μια κρίση, η οποία προκαλείται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι, δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις θα έχουν καρκίνο στον εγκέφαλο. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή ανησυχίες, αναζητήστε ιατρική αξιολόγηση για σωστή διάγνωση», λέει η Dr. Ahluwalia.

Η επιληπτική κρίση είναι ένα σύμπτωμα που είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρώιμο σημάδι καρκίνου του εγκεφάλου που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αναφέρουν στον γιατρό τους. Η Dr. Nagpal λέει ότι άτομα με καρκίνο στον εγκέφαλο συχνά εμφανίζουν έντονους πονοκεφάλους. «Οι πονοκέφαλοι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης στον γιατρό, οπότε μιλάμε για ένα πιο σοβαρό και νέο μοτίβο πονοκεφάλου. Ένας πονοκέφαλος που επιδεινώνεται συνεχώς και δεν υποχωρεί με τις συνήθεις μεθόδους, όπως τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και ο ύπνος», λέει η Dr. Nagpal.

Ενώ θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε γιατρό εάν έχετε έντονους πονοκεφάλους, η Dr. Nagpal επαναλαμβάνει πόσο εξαιρετικά σπάνιος είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου. Απλά επειδή έχετε πονοκέφαλο δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο στον εγκέφαλο, οπότε μην πανικοβάλλεστε.

Εκτός από τους πονοκεφάλους και τις επιληπτικές κρίσεις, η Dr. Nagpal αναφέρει ότι άλλα πρώιμα σημάδια καρκίνου του εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αδυναμία σε χέρι, πόδι ή πρόσωπο,
  • δυσκολία στην ομιλία.

«Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώσουν καρκίνο στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, δυσκολία στη σκέψη και αλλαγές στην προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από διάφορες άλλες παθήσεις. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αξιολόγηση από γιατρό για σωστή διάγνωση», προσθέτει η Dr. Ahluwalia.

Αυτό που θέλουν οι γιατροί να θυμάται όλος ο κόσμος είναι ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά σπάνιος. Αλλά εάν εμφανίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα που είναι ασυνήθιστα για εσάς, επισκεφθείτε τον γιατρό σας και αυτό ισχύει για οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να εξεταστείτε. Γι’ αυτό είναι εκεί οι γιατροί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα