Χρόνος - Αλλαγή ώρας
Η εποχή που έφτανε τις 19 ή ακόμη και μόνο τις 10

Μια φορά κάθε 24 ώρες, η Γη ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σηματοδοτώντας μια ημέρα στον πλανήτη μας.

Αυτή η αξιόπιστη περίοδος περιστροφής είναι αυτό που επέτρεψε στους ανθρώπους να αναπτύξουν συστήματα για να λένε την ώρα και παράλληλα εκείνο, που σηματοδοτεί στους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά πότε είναι ώρα να ξεκουραστούν.

Αλλά η περιστροφή της Γης δεν ήταν πάντα τόσο σταθερή. Στην πραγματικότητα, πριν από πολύ, πολύ καιρό, η ημέρα της Γης ήταν πολύ μικρότερη, δήλωσε η Sarah Millholland, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής στο MIT.

"Η Γη έχει βιώσει ημέρες που ήταν τόσο μικρότερες όσο και μεγαλύτερες από τις σημερινές σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας", δήλωσε η Millholland στο Live Science.

"Το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεαζόταν από τις παλιρροιακές αλληλεπιδράσεις με το φεγγάρι. Πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η διάρκεια της ημέρας ήταν μόνο περίπου 19 ώρες".

Τι δείχνει η ιστορία

Στις αρχές της ιστορίας του πλανήτη, η περιστροφή της Γης μπορεί να ήταν ακόμη και μικρότερη από 10 ώρες, δήλωσε ο Konstantin Batygin, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Caltech, στο Live Science σε email. Αυτή η ταχύτατη περιστροφή ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας σύγκρουσης με έναν πρωτοπλανήτη μεγέθους Άρη, που επιτάχυνε τη στροφορμή της Γης, ενώ αποσπάστηκε αρκετό μέρος της επιφάνειας του πλανήτη για να σχηματιστεί το φεγγάρι. Οι παλιρροϊκές επιδράσεις του φεγγαριού λειτούργησαν τελικά στη Γη για να την επιβραδύνουν ξανά, είπε ο Batygin.

Υπήρξε και πάνω από 24 ώρες

Η ημέρα στη Γης ήταν ακόμη και μεγαλύτερη από 24 ώρες, είπε ο Millholland, αν και μόνο κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου ως αποτέλεσμα ανεπαίσθητων αλλαγών στον λιωμένο πυρήνα του πλανήτη, στους ωκεανούς ή στην ατμόσφαιρα.

Η περιστροφή της Γης είναι στην πραγματικότητα απόδειξη της πλανητικής ιστορίας της προέλευσής της, δήλωσε ο Millholland. Το πόσο γρήγορα περιστρέφεται ένας πλανήτης καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε όταν σκόνη, βράχοι και αέρια που περιφέρονταν γύρω από τον ήλιο σε έναν πρωτοπλανητικό δίσκο συναντήθηκαν στο διάστημα.

Το πόσο έντονα συγκρούονται αυτά τα κομμάτια βοηθά στον καθορισμό της στροφορμής ενός πλανητικού σώματος, ή πόσο γρήγορα περιστρέφεται. Μπορείτε να το φανταστείτε σαν να περιστρέφετε ένα μπουκάλι: όσο περισσότερη δύναμη ασκείτε, τόσο πιο γρήγορα θα περιστρέφεται το μπουκάλι.

Αν η Γη είχε σχηματιστεί πιο κοντά στον ήλιο, η περιστροφή του πλανήτη μας θα έμοιαζε πολύ διαφορετική, είπε. Σε αυτή την περίπτωση, η Γη θα μπορούσε να έχει κλειδώσει παλιρροιακά με τον ήλιο, παρόμοια με τον τρόπο που το φεγγάρι είναι παλιρροιακά κλειδωμένο με τη Γη, δήλωσε ο Millholland.

Αν η Γη ήταν πιο κοντά στον ήλιο, θα βίωνε ισχυρότερες παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις από τον ήλιο που θα έκαναν την περίοδο περιστροφής ίδια με την περίοδο της τροχιάς, πράγμα που σημαίνει ότι μια μέρα θα μπορούσε να διαρκέσει ένα χρόνο, εξήγησε."Πολλοί εξωπλανήτες πιστεύεται ότι είναι παλίρροια κλειδωμένοι επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στα άστρα που τους φιλοξενούν", δήλωσε ο Millholland. "Αυτοί οι πλανήτες έχουν μια μόνιμη πλευρά ημέρας και πλευρά νύχτας, επειδή μόνο η μια πλευρά του πλανήτη είναι στραμμένη προς το άστρο ανά πάσα στιγμή".

Η ημέρα στη Γη εξακολουθεί να αλλάζει

Ενώ η διάρκεια της ημέρας της Γης μπορεί να μας φαίνεται σταθερή, οι Batygin και Millholland είπαν ότι στην πραγματικότητα εξακολουθεί να αλλάζει.Συγκεκριμένα, επιμηκύνεται, αν και πολύ αργά - περίπου 1,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα.

"Η αλλαγή στο ρυθμό περιστροφής της Γης συμβαίνει αρκετά σταδιακά ώστε οι εξελικτικές διαδικασίες να μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Batygin. "Η σχετική αλλαγή στην ταχύτητα της τροχιάς δεν θα ήταν αισθητή στην καθημερινή ζωή".

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της περιστροφής της Γης. Ο κύριος υπεύθυνος είναι η σχέση του πλανήτη μας με το φεγγάρι, δήλωσε ο Batygin.Οι παλιρροϊκές δυνάμεις από το φεγγάρι - οι ίδιες που τραβούν τις ακτές των ωκεανών - δημιουργούν ένα φαινόμενο τριβής καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τη Γη με την πάροδο του χρόνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master