nosokomeio-meth
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ αυτισμού και μιας πολύ κοινής λοίμωξης - Μεταδίδεται και από την έγκυο στο έμβρυο

Ένας πολύ κοινός ιός, που μπορεί να μεταδοθεί από την έγκυο στο έμβρυο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 3 εκατομμυρίων βρεφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι γεννήθηκαν με κυτταρομεγαλοϊό (CMV) είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό στη ζωή τους, σε σύγκριση με παιδιά χωρίς CMV.

Ο ιός είναι της κατηγορίας των ερπητοϊών, που προκαλεί συμπτώματα γρίπης (πυρετό, κυνάγχη, κόπωση) αλλά συνήθως η έκθεση είναι ασυμπτωματική. Μεταδίδεται με τη στενή επαφή, αλλά και από την έγκυο στο έμβρυο.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν εκτεθεί στον κυτταρομεγαλοϊό, αν και οι περισσότεροι το αγνοούν λόγω έλλειψης συμπτωμάτων. Όμως ο CMV μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως στους μεταμοσχευμένους, ενώ αποτελεί σημαντική αιτία γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη που οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σημειώνεται πως η εξέταση αίματος για την ύπαρξη αντισωμάτων κυτταρομεγαλοϊού (IgM, IgG) περιλαμβάνεται στο βασικό προγεννητικό έλεγχο που πρέπει να κάνει η έγκυος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο του εμβρύου που διακόπτει την ανάπτυξή του, προκαλώντας συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό, δήλωσε η Δρ Megan Pesch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε στην DailyMail.com ότι η κόρη της γεννήθηκε με CMV και αργότερα διαγνώστηκε με αυτισμό, παρόλο που φαινόταν απολύτως υγιής κατά τη γέννηση.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλα συμπτώματα - όπως απώλεια ακοής και αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Οι ερευνητές όμως ακόμη δεν γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει τον αυτισμό. Πιστεύεται πάντως ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Στη μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, η Δρ Pesch διαπίστωσε ότι τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν με CMV είχαν περισσότερες από τεσσερισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό από εκείνα που δεν είχαν τον ιό. Τα αγόρια που γεννήθηκαν με CMV είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό από εκείνα που δεν τον είχαν.

Συνολικά, ο κίνδυνος και στα δύο φύλα ήταν δυόμισι φορές μεγαλύτερος μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν με CMV.

Πηγή: thetoc.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια