Thumbnail
«Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν»

Συνολικά 14 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της λειψυδρίας που χτυπάει πλέον και την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN υπογράμμισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας υπάρχουν δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. «Από τη μία είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό».

Από την άλλη, υπάρχει ο παράγοντας της αύξησης της κατανάλωσης. «Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

Αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία».

Και προσθέτει ο κ. Λέκκας: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, προσθέτει, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως:

«Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Σημειώνεται πως ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης υποστήριξε την ανάγκη για μια «διαφορετική τιμολόγηση στο νερό», ενώ έθιξε και αυτός το ζήτημα του υπερτουρισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας».

Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panpatrwn.jpg
Παν.Πατρών: Εως 1/8 οι αιτήσεις στα μοριοδοτούμενα προγράμματα Εκπαιδευτικων
29 Ιουλίου 2024 ξεκινούν τα κορυφαία στην Ελλάδα μοριοδοτούμενα προγραμματα για εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παν.Πατρών: Εως 1/8 οι αιτήσεις στα μοριοδοτούμενα προγράμματα Εκπαιδευτικων