Ακραία ζέστη: Πώς επηρεάζει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου – Γιατί ανησυχούν τα αποτελέσματα έρευνας
Πώς επηρεάζει η ακραία ζέστη τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου – Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά για το ρόλο της σωματικής άσκησης ως μέσο άμυνας

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης σύμφωνα με την οποία αναμένεται δραματική αύξηση των θανάτων από τη ζέστη.

Ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής, μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, αναφέρθηκε στο συνδυασμό της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της θερμοκρασίας που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους.

«Για εμάς εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα τη Νότια Ευρώπη, δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και η ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού» δήλωσε ο ειδικός, ο οποίος παρατήρησε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν γνωρίζω να έχουμε Αύγουστο τόσο θερμό όσο αυτό που βιώνουμε» σημείωσε. Ο κ. Φλουρής εξήγησε παράλληλα ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν θερμοπληξία καθώς η δημιουργία ιδρώτα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.

Πώς η άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της ζέστης

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωματικής άσκησης ως μέτρο πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα προβλημάτων υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

«Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται και έχουν καλή σωματική κατάσταση, να έχουν φοβερά μειωμένη πιθανότητα να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όταν εκτίθενται στη ζέστη» δήλωσε ο κ. Φλουρής. Και όπως είπε όταν «το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε πιο υψηλές εντάσεις μέσω της άσκησης, αντιμετωπίζει καλύτερα τις αυξημένες θερμοκρασίες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi.jpg
Πόσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ60/61 και ΠΕ70/71 θα προσληφθούν σήμερα σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παράλληλη, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΑΣΥ
Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις αναπληρωτών σήμερα
Πόσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ60/61 και ΠΕ70/71 θα προσληφθούν σήμερα σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παράλληλη, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΑΣΥ
oscar-2017.jpg
Όσκαρ: Η Ακαδημία Κινηματογράφου ζητεί ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής μετά τις καταγγελίες
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά ακύρωση της συμμετοχής στα Όσκαρ
Όσκαρ: Η Ακαδημία Κινηματογράφου ζητεί ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής μετά τις καταγγελίες