Καιρός: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας – Έρχονται τέσσερα δύσκολα 24ωρα» - Η προειδοποίηση Καλλιάνου
Καιρός: Πότε θα ανέβει ξανά η θερμοκρασία - Τι εκτιμά ο Γιάννης Καλλιάνος

Στην ανατροπή του καιρού τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο μετεωρολόγος εφιστά την προσοχή στους πολίτες για τις έντονες βροχοπτώσεις που θα πλήξουν κατά τόπους τη χώρα.

«Έρχονται τέσσερα 24ωρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), σχεδόν 100 ώρες θα βρεθούμε κάτω από συνθήκες αστάθειας. Αυτό σημαίνει, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η μέρα θα ξεκινάει ναι μεν καλά με ηλιοφάνεια, όμως να μην μας ξεγελά διότι από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώνουν γρήγορα και θα έχουμε αυτές τις μπόρες, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τμήματα και όχι τόσο στο Αιγαίο», τόνισε αρχικά ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι και αν δούμε ότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας» δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Έρχεται η «Ψυχρή Λίμνη»

Με ανάρτησή του στο X ο Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε:

«Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα.

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης.

Ο όρος Ψυχρή Λίμνη αποτελεί μετάφραση του όρου ColdPool (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Γονείς μαθητών σε Μητσοτάκη: «Έχετε βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
«Κύριε Πρωθυπουργέ, ευελπιστούμε σε παρέμβασή σας στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να σταματήσει όλο αυτό πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι» - Τι...
Γονείς μαθητών σε Μητσοτάκη: «Έχετε βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»