volos_psaria
Τα νεκρά ψάρια προσελκύουν.... καρχαριοειδή - Ο κίνδυνος που παραμονεύει

Συγκλονίζουν οι εικόνες απόλυτης οικολογικής καταστροφής από τον χείμαρρο του Ξηριά στον Βόλο με τους τόνους νεκρών ψαριών να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το δίχτυ προστασίας του Παγασητικού. Στο σημείο έχουν μεταφερθεί μηχανήματα τα οποία φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν στον χώρο συγκέντρωσης που έχει διαμορφωθεί, ενώ ο θάνατος των ψαριών προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα που έχει εξαπλωθεί πολλά χιλιόμετρα μέσα στον Παγασητικό, ενώ εκτενή ρεπορτάζ πραγματοποιούν μέσα απ’ όλο τον κόσμο.

Μάλιστα έχει προκύψει άγρια κόντρα μεταξύ του δημάρχου του Βόλου, Αχιλλέα Μπέου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί τουριστικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 100 τόνους νεκρών ψαριών.

Σαρηγιάννης: Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται καύση

«Προφανέστατα, αυτό δημιουργεί κινδύνους. Η αλιεία έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, όλη η χρήση των ακτών έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, σωστά με την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας γιατί υπάρχουν ζητήματα από την αποσύνθεση των ψαριών», είπε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι: «από τη μία μεριά πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να απομακρυνθούν τα ψάρια από τη θάλασσα και από την άλλη να τα διαχειριστεί ως δυνητικά επικίνδυνα απόβλητα, δηλαδή να τα κάψει και όχι να τα θάψει. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται καύση και θεωρώ ότι είναι σωστή η θέση του κ. περιφερειάρχη σε ό,τι αφορά στην τοξικότητα και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είναι ξεκάθαρο αυτό, επιστημονικά δεν υπάρχει καμία ερώτηση στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή, «είναι προϊόν της αποσύνθεσης, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο οργανικό φορτίο στο νερό και στην παραλία που ξεβράζονται τα ψάρια».

«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται άμεση δράση για τη μεταφορά τους και αντίστοιχα τη διαχείριση σαν οργανικό υλικό που πρέπει να καεί», τόνισε.

«Χρειάζεται να κάνουμε μια σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση του υλικού που μπαίνει στο νερό, άρα να προσέξουμε λίγο παραπάνω ακόμα και την ίδια τη διαχείριση των αποβλήτων. Χρειάζεται να το δούμε πιο επιθετικά σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων και των υλικών που μπαίνουν στους υδάτινους όγκους της περιοχής. Ο έλεγχος των πιθανών τοξικών ανθίσεων, με έλεγχο των θρεπτικών συστατικών που μπαίνουν στο νερό και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μπορούμε να ανιχνεύσουμε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλης σημασίας είναι επίσης «η διαχείριση των νερών από έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Αυτό έχει να κάνει και με ανάπτυξη τεχνητών καναλιών για την κινητικότητα του νερού και μπορεί κανείς να βρει και πιο άμεσες, πιο κοστοβόρες, λύσεις, όπως μηχανικό αερισμό στην περιοχή, έτσι ώστε να αυξηθεί το διαλυμένο οξυγόνο γρήγορα».

«Χρειάζεται να δράσουμε βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο, με την έννοια του να μπορέσουμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Υπάρχουν λύσεις. (…) Είναι ένα έλλειμμα, κατά την γνώμη μου, στη συζήτηση που έγινε με την ολλανδική εταιρία για την αναδιαμόρφωση του υδάτινου συστήματος της Θεσσαλίας. Το κομμάτι πώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση επηρεάζει τελικά τη δημόσια υγεία και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις, έλειψε από τη μελέτη, πρέπει να προστεθεί», κατέληξε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Τα νεκρά ψάρια προσελκύουν.... καρχαριοειδή - Ο κίνδυνος που παραμονεύει

Την ίδια ώρα και όσο τα νεκρά ψάρια παραμένουν στον Παγασητικό είναι πιθανό να αποτελέσουν πρόκληση – πρόσκληση για … «τσιμπούσι» θηρευτών της θάλασσας, μεταξύ των οποίων και καρχαριών, αν δεν μαζευτούν έγκαιρα, όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο Χρήστος Τακλής θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, ο οποίος επέστησε την προσοχή των ανθρώπων που κολυμπούν, για να μη συμβεί ατύχημα.

Ο επιστήμονας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και προέβλεψε ότι πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και εντός της Κάρλας, γιατί μειώνεται το νερό και δεν επαρκεί για τα υπάρχοντα ψάρια, ο πληθυσμός των οποίων, αυξήθηκε λόγω του όγκου του νερού από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό από την Κάρλα, ήταν κάτι αναμενόμενο, που οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί, απλά συνέβη με πολύ μεγαλύτερο όγκο ψαριών που μπορούσε να δει το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης : Η πορεία της οικονομίας, το Kids Wallet και οι τράπεζες
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε μέσω του facebook τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου
Κυριάκος Μητσοτάκης : Η πορεία της οικονομίας, το Kids Wallet και οι τράπεζες
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού των παιδιών και ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους παραβατικούς μαθητές
Μέσα στο α' τρίμηνο του 2025 θα προχωρήσουμε επίσης στην υλοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής «Kids Wallet» που θα διευκολύνει περαιτέρω τους γονείς να...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού των παιδιών και ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους παραβατικούς μαθητές