efka
Χωρίς σύνταξη έμειναν για τον Σεπτέμβριο οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Με μια ξαφνική απόφασή του το ταμείο στερεί κάθε πόρο επιβίωσης χιλιάδες ασφαλισμένους, πολλοί εκ των οποίων αδίκως έχουν χαρακτηριστεί σαν οφειλέτες. Η διακοπή καταβολής αποδοχών αφορά, κυρίως, όσους είχαν αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης από άλλη-προηγηθείσα- δραστηριότητα και, παράλληλα, συνέχισαν την απασχόληση (κυρίως ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Αν από τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα προκύπτουν οφειλές, ο ΕΦΚΑ παρακρατεί ολόκληρη τη σύνταξη από προηγούμενη ενασχόληση (π.χ. ιδιωτικού ή δημοσίου υπαλλήλου) για την εξόφληση του χρέους. Δεν περιορίζεται καν σε μέρος αυτής ώστε να απομείνουν έστω οι ελάχιστοι πόροι διαβίωσης του ασφαλισμένου.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εν λόγω συνταξιούχοι (σ.σ. χωρίς σύνταξη πλέον) αμφισβητούν αυτή την οφειλή γιατί έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σε πολλές δε περιπτώσεις η αναστολή λειτουργίας διαρκεί από την περίοδο των μνημονίων και, εν πάση περιπτώσει, εδώ και 8 ή 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα, όπως λένε οι, άνευ σύνταξης, οφειλέτες, ο ΕΦΚΑ δεν δεχόταν τη διακοπή ασφάλισης καθώς δεν υπήρχε διάλυση της εταιρείας (Ανώνυμη, Ομόρρυθμη κ.λπ.) από την εφορία. Ωστόσο, μια υπερχρεωμένη εταιρεία με υποχρεώσεις προς τρίτους δεν αποσείεται παρά μόνο με μεταβίβαση (σ.σ. πράγμα απίθανο για μια χρεοκοπημένη επιχείρηση) ή με δικαστική πράξη. Η οποία, εκτός από χρονοβόρα, είναι και κοστοβόρα (για ένα χρεοκοπημένο επιχειρηματία, έστω και εάν μέχρι πρόσφατα ελάμβανε σύνταξη από προηγούμενο θεμελιωμένο δικαίωμα).

Το εντυπωσιακό με την περίπτωση των συνταξιούχων-«οφειλετών» είναι ότι ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει ούτε ένα ελάχιστο ποσό για εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ο οποιοσδήποτε τρίτος δεν θα μπορούσε να κατάσχει την εν λόγω σύνταξη (αποδοχές) μέχρι του ποσού των 1.300-1.500 ευρώ το μήνα (αναλόγως των οικογενειακών υποχρεώσεων), μέσω του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ σαν εκδότης της σύνταξης διακόπτει την καταβολή και μεταφέρει ολόκληρο το ποσό αυτής στη αποπληρωμή ενός χρέους. Το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, βαραίνει έναν «οφειλέτη» ακριβώς επειδή έχει παγιδευτεί και αδυνατεί να τερματίσει μια επαγγελματική ασχολία που ξεκίνησε πολύ παλαιότερα και πλέον έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί δηλαδή να κάνει αναδιάρθρωση ούτε να βάλει λουκέτο.

Ταυτόχρονα, ο συνταξιούχος (χωρίς αποδοχές) και «οφειλέτης» συνεχίζει, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΦΚΑ, να δημιουργεί χρέη, αφού αδυνατεί να διαλύσει την εταιρεία του και έτσι να προσκομίσει τα «δικαιολογητικά» της εφορίας στο ασφαλιστικό ταμείο.

Γιατί ο ΕΦΚΑ δεν δέχεται ότι έπαυσε η λειτουργία χωρίς της «βούλα» της αρμόδιας ΔΟΥ.

Κατ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες συνταξιούχοι παραμένουν χωρίς σύνταξη, ενώ τα δικαστικά πινάκια θα γεμίσουν και πάλι με αγωγές αμφισβήτησης του χρέους και εντολές και προσωρινές διαταγές για απόδοση, έστω μέρους της σύνταξης. Κάτι που αποτελεί όρος επιβίωσης για τους περισσοτέρους….

Πηγή: ieidiseis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Διορισμός υπαλλήλων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 - Ονόματα
Οφείλουν να παρουσιαστούν για την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων τους εντός τριάντα (30) ημερών
Διορισμός υπαλλήλων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 - Ονόματα
κερκυρα
Συγχωνεύσεις: «Επιστροφή στα παλιά» - Αναστάτωση και κινητοποιήσεις (και) στην Κέρκυρα
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα πυκνώσει τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα στη ΔΔΕ Κέρκυρας και  στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, για να αποτραπεί το αντιεκπαιδευτικό...
Συγχωνεύσεις: «Επιστροφή στα παλιά» - Αναστάτωση και κινητοποιήσεις (και) στην Κέρκυρα