Φοκάτσια
Γεμιστή φοκάτσια της στιγμής, στο τηγάνι - Η εύκολη και γρήγορη συνταγή

Μια πεντανόστιμη φοκάτσια που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και εύκολα, σε αντίθεση με την κλασική συνταγή, με λίγα υλικά και ψήνεται στο τηγάνι σε μόλις 10 λεπτά.

Στη συγκεκριμένη συνταγή γεμίζεται με ζαμπόν και καπνιστό τυρί που λιώνει αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι σας ανάλογα με τα γούστα σας: μαγειρεμένα λαχανικά ή ότι φαγητό έχει περισσέψει στο ψυγείο, αλλαντικά και τυριά, κονσέρβες αλλά ακόμα και πραλίνες για γλυκές γεμίσεις.

Υλικά για τη Συνταγή 

(για τηγάνι με διάμετρο 28 εκατοστών)

Για τη ζύμη

300 γραμμάρια αλεύρι για πίτσα (τύπου 00)

165 γραμμάρια νερό χλιαρό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8 γραμμάρια)

5 γραμμάρια αλάτι

Για τη γέμιση

130 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες

130 γραμμάρια μοτσαρέλα καπνιστή σε κύβους (scamorza) ή άλλο καπνιστό τυρί που λιώνει

Εκτέλεση

1.Ετοιμάστε τη ζύμη. Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, δηλαδή το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το νερό, το λάδι, τη μαγιά και ανακατέψτε στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα.

2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε την με τα χέρια σας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μπάλα.

3. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε το ένα κομμάτι με τη βοήθεια του πλάστη, προσπαθώντας να δώσετε στρογγυλό σχήμα.

4. Απλώστε τις φέτες του ζαμπόν και μοιράστε τους κύβους τυριού ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

5. Ανοίξτε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετήστε το από πάνω και κλείστε τη φοκάτσια. Ενώστε τις δύο ζύμες, τραβώντας λίγο τη ζύμη της βάσης και σφραγίστε κλείνοντας με τα δάχτυλά σας ή με τα δόντια ενός πιρουνιού.

6. Αλείψτε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετέ το και ψήστε την φοκάτσια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.

7. Καπακώστε το σκεύος και μόλις ψηθεί από τη μία μεριά, μεταφέρετέ την σε πιατέλα όπως μια ομελέτα, αλείψτε με ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι το τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, αναποδογυρίστε προσεκτικά τη φοκάτσια και ψήστε για 3-4 ακόμα λεπτά χωρίς καπάκι. Θα πρέπει να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές αλλά να παραμείνει μαλακή. Σε κάθε περίπτωση ο συνολικός χρόνος ψησίματος δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 8-10 λεπτά.

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγροτικά μπλόκα
Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες, διευκολύνσεις στις μετακινήσεις ενόψει εορτών
Με τρακτέρ στους δρόμους και στοχευμένους αποκλεισμούς οι αγρότες, αλλά με ανοιχτά διόδια και διευκολύνσεις για τους ταξιδιώτες τις ημέρες των...
Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες, διευκολύνσεις στις μετακινήσεις ενόψει εορτών
πατινια
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
Στο νοσοκομείο ο 28χρονος, κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη ο οδηγός της μηχανής.
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
plakias
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»
Προβληματισμός στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών για το ενδεχόμενο πολιτικής εμπλοκής – Τι λέει ο Νίκος Πλακιάς για τις δίκες, τους...
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»