Thumbnail
Θεσσαλονίκη : Δικάζονται στις 23/9 για παρεμπόδιση πλειστηριασμού σπιτιών φτωχών οικογενειών

O δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, γραμματέας του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης και ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης, πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 οδηγούνται για άλλη μια φορά σε δίκη, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. 
Την ημέρα αυτή εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν οι δύο αγωνιστές  για την απόφαση του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων τον Ιούνιο του 2022, με την οποία καταδικάστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή(!) επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ που έγινε τον Ιούνιο του 2017, για σωθούν δυο σπίτια λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των funds.

Χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη όχι μόνο την ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία αποδομήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο, αλλά ούτε καν τον ίδιο τον νόμο, εισαγγελέας και δικαστική έδρα στήριξαν την καταδικαστική απόφαση σε ένα απόλυτα σαθρό κατηγορητήριο, αγνοώντας το ότι δεν υπήρξε «συναγωνισμός» αφού δεν εμφανίστηκε κανείς για να διεκδικήσει τα πλειστηριαζόμενα σπίτια, ούτε και «παράνομη βία» με βάση τη μαρτυρία του αστυνομικού, μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας που εμφανίστηκε στο δικαστήριο!

Αυτό που στην πραγματικότητα δικάστηκε δεν είναι οι δύο αγωνιστές του κινήματος αλλά η ίδια η συλλογική αντίσταση και δράση και γενικά η δυνατότητα κοινωνικοπολιτικής διαμαρτυρίας, καθιστώντας έτσι ολοφάνερο τον  πολιτικό χαρακτήρα τόσο της καταδίκης όσο και της νέας δίκης που  εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα άκρατου αυταρχισμού και σκληρής καταστολής των κοινωνικών αγώνων.

Είναι στοιχεία μιας εδώ και χρόνια εξελισσόμενης επιχείρησης εκφοβισμού και φίμωσης του κόσμου, προκειμένου να αποδεχθεί ως μονόδρομο την κοινωνική βαρβαρότητα, να μάθει να ζει μια ζωή σε δόσεις, στην οποία την μια θα του λείπει η δουλειά και το ψωμί, την άλλη θα του αμφισβητούν την πρόσβαση σε υγεία και παιδεία και την τρίτη θα τον αφήνουν χωρίς στέγη..

smilios

Σε μια προηγούμενη απολογία του, ο Ηλίας Σμήλιος ανάφερε:

Είμαι εργαζόμενος, πατέρας, δάσκαλος…

(απόσπασμα από την απολογία του Ηλία Σμήλιου, στη δίκη εναντίον του, ως μέλους του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών)

Στον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών με αρκετές πολιτικές και συνδικαλιστικές ιδιότητες συμμετέχω, μα τρεις είναι αυτές που στη δράση ιδιαίτερο νόημα δίνουν: Είμαι εργαζόμενος, πατέρας και δάσκαλος!

Είμαι Εργαζόμενος.

Ανήκω σ’ αυτή την τάξη των ανθρώπων που δεν κατέχει τον πλούτο αλλά μοχθεί καθημερινά για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη ζωή. Κι αγωνίζομαι για μια καλύτερη ζωή για μένα, την οικογένειά μου και την τάξη μου!

Είμαι Πατέρας.

Έχω ένα παιδί 16 χρόνων που θέλω να το δω τα όνειρά του πράξη να κάνει κι όχι μετανάστης να γίνεται για να μπορέσει να ζήσει. Θέλω, όταν κάποτε το παιδί μου, τα παιδιά μας, την κρίσιμη ερώτηση μου κάνουν, «τι έκανες εσύ για όλα αυτά;» να μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια και στεντόρει τη φωνή να απαντήσω: «Μαζί με άλλους φτωχούς ανθρώπους αγωνίστηκα για το μέλλον μας, για το μέλλον σας»!

Είμαι δάσκαλος.

Η πολιτεία μου έχει αναθέσει την εκπαίδευση των παιδιών μας. Η εκπαίδευσή τους αφορά τη γνώση αλλά όχι μόνο αυτήν, καθώς οφείλουμε να μορφώνουμε τα παιδιά μας ως ολοκληρωμένους κοινωνικούς ανθρώπους, να τους παρέχουμε κοινωνική και δημοκρατική παιδεία, να αναπτύσσουμε τις ανθρώπινες ευαισθησίες τους και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό τους. Η εκπαίδευση διενεργείται με την διδασκαλία και με το παράδειγμα. Είμαι δάσκαλος. Δε μου επιτρέπεται το παράδειγμα που θα δώσω στα παιδιά μου να είναι εκείνο του υποταγμένου ανθρώπου, που δουλικά αποδέχεται την καταπάτηση των δικαιωμάτων του, τον εξευτελισμό της ζωής του ίδιου και των συνανθρώπων του.

Ολοκληρώνοντας θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά (που ίσως λίγο περισσότερο την υπόθεσή μας φωτίσει), μια αναφορά στον πατέρα μου που πριν δέκα περίπου χρόνια έχασα. Χρόνια ολόκληρα δούλευε διπλή βάρδια, από ένα σπίτι στα παιδιά του για να χτίσει. Στη μνήμη του πατέρα μου, τον ιδρώτα των πατεράδων μας κι όλων αυτών που εύκολη ζωή δεν γνώρισαν, είναι βλασφημία ν’ αφήσουμε τις τράπεζες να τον αρπάξουν!!!

Και κάτι ακόμα. Το πιο ωραίο δώρο, δώρο ζωής, που σαν πήγαινα στην Ε΄ Δημοτικού (σαν τους σημερινούς μαθητές μου) ο πατέρας μου κατάφερε να μου κάνει: Ολόκληρη η σειρά των βιβλίων του Μενέλαου Λουντέμη! Τα ρούφηξα όλα μέχρι να τελειώσω το Δημοτικό. Τον αγάπησα τον Λουντέμη. Ήταν για μένα η πρώτη πολιτικοποίηση και με μια φράση του, που σ’ ένα δικαστήριο καλή ώρα, πριν πολλές δεκαετίες, σε μαύρα κατάμαυρα για τον τόπο μας χρόνια, είπε στους δικαστές, μ’ αυτή τη φράση του θέλω να κλείσω τη σημερινή μου απολογία: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα επιτρέψω να γίνουν πάλι τέσσερα εγώ»!

Γι αυτό αγωνίζομαι, γι αυτό αγωνιζόμαστε, για μια ζωή αξιοβίωτη για όλους όσους ζουν σ’ αυτό τον τόπο!


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plistiriasmoi_0.jpg
Ντροπή! Ένας δάσκαλος και ένας δικηγόρος δικάζονται γιατί υπερασπίστηκαν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς
Θεσσαλονίκη : Δικάζονται στις 23/9 για παρεμπόδιση πλειστηριασμού σπιτιών φτωχών οικογενειών
Ντροπή! Ένας δάσκαλος και ένας δικηγόρος δικάζονται γιατί υπερασπίστηκαν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς
poreia fyssas 1
Παύλος Φύσσας: 11 χρόνια ούτε βήμα πίσω - Η σημερινή πορεία
Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα που ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός, μαχαιρωμένος θανάσιμα από το δολοφονικό χέρι...
Παύλος Φύσσας: 11 χρόνια ούτε βήμα πίσω - Η σημερινή πορεία