πετρέλαιο θέρμανσης
Ξεκινά η διάθεσή του – H τιμή εκκίνησης

Την Τρίτη (15/10) ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, η τιμή εκκίνησής του διαμορφώνεται γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή αυτή όπως επεσήμανε η κ. Ζάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, αφορά τις αστικές περιοχής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

«Ούτε την παραμονή θα ξέρουμε, αλλά υποθετικά η τιμή εκκίνησης αναμένεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/λίτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αλλαγές είναι από τα διυλιστήρια. Αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη στην Αττική και Θεσσαλονίκη είναι1, 75- 1,80, ενώ το πετρέλαιο ξεκίνησε από 1,38», συνέχισε η κ. Ζάγκα.

Το επίδομα θα κυμανθεί μεταξύ 100€ και 800€ ( φτάνει και στα 1000€ στις 2-3 πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας που οι ανάγκες ενέργειας είναι οι μεγαλύτερες.
Το τελικό ποσό του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Π.χ. Άγαμος κάτοικος του Καρπενησίου θα πάρει 378€.Ο ίδιος δικαιούχος στο δήμο Αθηναίων θα έπαιρνε 150,5€ . Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.
 
Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

  • 16.000€ για τον άγαμο
  • 24.000€ για τον έγγαμο με αύξηση του κατά 5.000€ για κάθε παιδί.  
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια -χωρίς την προσαύξηση τέκνου- το όριο τίθεται στις 26.000€  

Προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας, 200.000€ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000€ για τους έγγαμους. Η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για δαπάνη 250 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του επιδόματος το οποίο πέρυσι έλαβαν 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.   

Έτσι όπως και πέρυσι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - το επίδομα θα είναι μεταξύ 100€ - 800€ με προσαύξηση 1000€ για τις πιο κρύες περιοχές. Προσαυξάνεται επίσης 20% για κάθε παιδί.

Φέτος ΔΕΝ ισχύει ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους «εγκατέλειψαν» το φυσικό αέριο για να στραφούν στο φυσικό αέριο.  

Το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Γι’αυτό και το επίδομα στην Πρέβεζα είναι διαφορετικό από το επίδομα στην Κατερίνη για μια οικογένεια με τον ίδιο αριθμό μελών και τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια.  

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία παραμένουν ίδια.  

  • 16.000€ για τον άγαμο  
  • 24.000€ για τον έγγαμο  
  • Διευρύνεται φέτος όμως το εισοδηματικό κριτήριο από τις 3.000€ στις 5.000€ για κάθε παιδί.  
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια – χωρίς την προσαύξηση τέκνου – το όριο τίθεται στις 26.000€ 

Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80.000€ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.  
 
*Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν για τους νέους δικαιούχους – όσοι υποβάλουν πρώτη φορά φέτος αίτηση – τα όρια θα είναι χαμηλότερα 14.000€ για τον άγαμο και 20.000€ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά όπως ίσχυσε πέρυσι.  
 
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας , 200.000€ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000€ για τους έγγαμους. Συνολικά το μέτρο θα κοστίσει 237εκατ€ (από 280εκατ€ πέρυσι) και το υπουργείο οικονομικών – ώρας τουλάχιστον την επιδότηση στην αντλία επικαλούμενο απουσία δημοσιονομικού χώρου.  
 
Σε ενημερωτικό του σημείωμα πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι παρότι οι τιμές του πετρελαίου προς το παρόν είναι και λίγο υψηλότερα από ότι πέρυσι τέτοια εποχή (93,4$ φέτος έναντι 91,4$ πέρυσι τον Οκτώβριο) η εκτίμηση είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με την περσινή μετά την διπλή έκπτωση από τα δημόσια ταμεία και τα διυλιστήρια.  
Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα 1,41€ μετά τις 2 εκπτώσεις. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς αν διετίθετο σήμερα θα ήταν στα 1,55€.

Γι’αυτό το λόγο και η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους σε μέτρα όπως ή αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.  

Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80.000€ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.   

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιο σχολείο έχει βγάλει 9 καθηγητές Πανεπιστημίων

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_taxi
Γονείς: «Οι δασκάλες κάνουν ότι μπορούν, αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα»
Γονείς της 1ης τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Περιστερίου: «Στριμώχνονται 24 μαθητές σε αίθουσα / πρώην αποθήκη»
Γονείς: «Οι δασκάλες κάνουν ότι μπορούν, αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα»
apth-iatriki-sxoli
ΑΠΘ: Το Τμήμα Ιατρικής του πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση των Ιατρικών Σπουδών στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ιατρικών Σχολών Ευρώπης
Η τεχνητή νοημοσύνη στην παροχή υπηρεσιών υγείας και οι προκλήσεις της ψυχοσωματικής υγείας των φοιτητών ιατρικής, η διασυνδεδεμένη φροντίδα υγείας,...
ΑΠΘ: Το Τμήμα Ιατρικής του πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση των Ιατρικών Σπουδών στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ιατρικών Σχολών Ευρώπης