Σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για ζέσταμα μόνο μία φορά, καθώς η επαναθέρμανση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν κατά την επαναθέρμανση ενδέχεται να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται με ζημιές στα νεφρά. Επιπλέον, όταν τα τρόφιμα αφήνονται να κρυώσουν πριν ξαναζεσταθούν, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, όπως το E. coli και η Listeria.
Σε ανάρτησή της στο TikTok, η διατροφολόγος Harini Bala μοιράστηκε με το κοινό της τρία τρόφιμα που, σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται για λόγους υγείας:
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο είναι ακίνδυνο όταν καταναλώνεται ωμό, αλλά γίνεται τοξικό όταν ξαναζεσταίνεται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Επίσης, τα νιτρικά στο σπανάκι μετατρέπονται σε νιτρώδη κατά την επαναθέρμανση, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο έντερο.
Τσάι
Το τσάι που ξαναζεσταίνεται μπορεί να αναπτύξει πιο πικρή γεύση λόγω της αύξησης των τανινών. Επίσης, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν αδρανή βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
Ρύζι
Το ρύζι θεωρείται το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για επαναθέρμανση. Κατά την ψύξη του, μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια Bacillus cereus, τα οποία είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, αποθηκεύστε το ρύζι μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα σε ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση