Αν κάποιος ισχυριζόταν ότι ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από δύο ατομικές βόμβες, ίσως φαινόταν υπερβολικό. Ωστόσο, η ιστορία μας διαψεύδει, καθώς ο σεισμός της 23ης Ιανουαρίου 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας παραμένει η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή όλων των εποχών, με περίπου 830.000 θύματα.
Ο Σεισμός της Shaanxi (1556)
Με εκτιμώμενο μέγεθος μεταξύ 8 και 8,3 Ρίχτερ, ο σεισμός συγκλόνισε την πόλη Huaxian και τις γύρω περιοχές. Περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων σκοτώθηκε άμεσα από την κατάρρευση κτιρίων και κατολισθήσεις, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν σε ασθένειες και πείνα που ακολούθησαν. Λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο πληθυσμό της εποχής, οι απώλειες αυτές αναλογούσαν στο 0,08% του πληθυσμού της Γης.
Ο Μεγάλος Χιλιανός Σεισμός (1960)
Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν στις 22 Μαΐου 1960, στη Βαλβίδια της Χιλής, με μέγεθος 9,6 Ρίχτερ. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό δημιούργησε κύματα ύψους 25 μέτρων, που διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιπτώσεις του έγιναν αισθητές μέχρι τη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με δεκάδες θύματα σε διαφορετικές χώρες.
Άλλοι Καταστροφικοί Σεισμοί
Σεισμός Tangshan (1976): Στην Κίνα, κόστισε τη ζωή σε περίπου 655.000 ανθρώπους.
Σεισμός στην Ινδονησία (2004): Με μέγεθος 9,1 Ρίχτερ, προκάλεσε το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, που σκότωσε πάνω από 230.000 ανθρώπους.
Αυτές οι καταστροφές μας θυμίζουν τη δύναμη της φύσης και την ανάγκη για προετοιμασία και πρόληψη. Η βελτίωση στις κατασκευές, οι σύγχρονες μέθοδοι έγκαιρης προειδοποίησης και η εκπαίδευση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες σε μελλοντικά γεγονότα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση