matia
Τι προκαλεί στα μάτια η υψηλή «καλή» χοληστερόλη

Η «καλή» χοληστερόλη (HDL) θεωρείται γενικά ευεργετική για την υγεία.

Τα αποτελέσματα νέας μεγάλης μελέτης παρατήρησης σε άτομα άνω των 55 ετών, δείχνουν ότι μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

Παραδόξως, η «κακή» (LDL) χοληστερόλη, που συνήθως θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος, μιας πάθησης που βλάπτει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας δυνητικά σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης ή σε ολική τύφλωση.

Τα ευρήματα αμφισβητούν τις απόψεις σχετικά με το τι ωφελεί και τι βλάπτει την υγεία των ματιών και υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των ασθενών με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα που κινδυνεύουν από γλαύκωμα, λένε οι ερευνητές.

Το γλαύκωμα αναμένεται να επηρεάσει περίπου 112 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2040. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, την εθνικότητα, την αυξημένη πίεση του ματιού και το οικογενειακό ιστορικό.

Τα αφύσικα υψηλά επίπεδα κυκλοφορούντων λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος έχουν συνδεθεί με οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 400.229 εγγεγραμμένους στη μελέτη UK Biobank Study, ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Όλοι είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο και είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη μέτρηση των λιπιδίων στο αίμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για περίπου 14 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 6.868 (σχεδόν το 2%) εμφάνισαν γλαύκωμα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν εμφάνισαν γλαύκωμα, εκείνοι που εμφάνισαν, έτειναν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είχαν υψηλότερη HDL και χαμηλότερη LDL χοληστερόλη και υψηλότερη αναλογία μέσης / γοφών (ένδειξη κεντρικής παχυσαρκίας).

Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι πρώην καπνιστές και να λαμβάνουν στατίνες, ενώ είχαν υψηλότερο επιπολασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ανάλυση των αιματολογικών εξετάσεων έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο.

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα τους, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ κάθε αύξηση (τυπική απόκλιση) σχετιζόταν με 5% υψηλότερο κίνδυνο.

Ομοίως, οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είχαν 8% και 14%, αντίστοιχα, λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Κάθε αύξηση (τυπική απόκλιση) της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μείωσε τους κινδύνους κατά 4%, 3% και 4%, αντίστοιχα.

Οι συσχετίσεις αυτές διατηρήθηκαν μόνο στα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση σε άτομα ηλικίας 40-55 ετών.

Οι ερευνητές συνέταξαν ένα πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου - έναν αριθμό που παρέχει ένα εξατομικευμένο μέτρο γενετικής ευαισθησίας σε ασθένειες συνδυάζοντας πληροφορίες γενετικού κινδύνου από όλο το γονιδίωμα.

Αυτό έδειξε ότι κάθε πρόσθετος γενετικός κίνδυνος σχετιζόταν με 5% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεμονωμένες συσχετίσεις μεταξύ της LDL χοληστερόλης, της συνολικής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων και του γλαυκώματος.

«Τα ευρήματα αμφισβητούν τα υπάρχοντα παραδείγματα σχετικά με την “καλή” και την “κακή” χοληστερόλη σε σχέση με την υγεία των ματιών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των στρατηγικών διαχείρισης των λιπιδίων σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο γλαυκώματος. Η HDL χοληστερόλη θεωρείται ως η “καλή χοληστερόλη” εδώ και επτά δεκαετίες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα δεν συνδέονται σταθερά με ευνοϊκή πρόγνωση. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτές τις συσχετίσεις».

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

santorini nisi sxoleia
Εκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγιναν 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου!
ΕΚΠΑ: Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας...
Εκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγιναν 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου!
autoktonies-paidia-1024x512.jpg
Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2024: Ανησυχίες και έλλειψη καταγραφής σε σχέση με το 2023
469 περιστατικά αυτοκτονίας καταγράφηκαν το 2024 – Στην Κρήτη πολλά, σε hot spot και σε νοσοκομεία
Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2024: Ανησυχίες και έλλειψη καταγραφής σε σχέση με το 2023