Στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00. Η θερινή ώρα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να εκδώσει τη σχετική επίσημη ανακοίνωση τις επόμενες εβδομάδες. Ο βασικός σκοπός της αλλαγής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως για περισσότερες ώρες, μειώνοντας έτσι τη χρήση τεχνητού φωτισμού. Εκτιμάται ότι η χώρα εξοικονομεί περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο χάρη στη θερινή ώρα.
Πώς ξεκίνησε η αλλαγή της ώρας
Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούσαν τρόπους να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας. Από το 1996, ισχύει ενιαία ρύθμιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Την άνοιξη μετακινούμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά.
- Το φθινόπωρο τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.
Στην Ελλάδα, η πρώτη δοκιμή αλλαγής ώρας έγινε το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά.
Αντιδράσεις και διαφωνίες
Παρόλο που η αλλαγή της ώρας στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν διαφωνίες για την αποτελεσματικότητά της. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μεταβολή της ώρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαταραχές στον ύπνο, λόγω της ανατροπής του βιολογικού ρολογιού.
Παρά τις αντιδράσεις, η αλλαγή της ώρας συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση