afrikaniki-skoni
Τι να προσέξετε όσο η αφρικανική σκόνη «σκεπάζει τη χώρα»

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Πνευμονολογική Εταιρεία σχετικά με την αφρικανική σκόνη, προειδοποιώντας ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες για τους κινδύνους που συνεπάγεται η έκθεση σε αυτήν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εταιρείας, η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα αρκετές φορές τον χρόνο. Η συγκέντρωση των σωματιδίων στον αέρα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να κυμαίνεται από επτά έως είκοσι επεισόδια ετησίως, με μέσο όρο τα δεκατρία.

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, μεταφέροντας λεπτά σωματίδια (PM10, PM2,5) και ρύπους, που επιβαρύνουν την αναπνευστική υγεία. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης παθήσεων όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι αλλεργίες, προκαλώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι όσοι ζουν σε αστικά κέντρα ή περιοχές με ήδη χαμηλή ποιότητα ατμόσφαιρας. Επίσης, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση και δακρύρροια.

Κίνδυνοι για την καρδιά και το ανοσοποιητικό

Εκτός από τις αναπνευστικές επιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της φλεγμονής που προκαλεί στον οργανισμό. Παράλληλα, η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Σύμφωνα με μελέτες, η αφρικανική σκόνη συμβάλλει σε αυξημένη θνησιμότητα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 42.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Οδηγίες προστασίας

Η Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες, και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα:

  • Ενημέρωση: Παρακολούθηση των προβλέψεων για την ποιότητα του αέρα.
  • Περιορισμός εξωτερικών δραστηριοτήτων: Αποφυγή άσκοπης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά.
  • Προστασία εσωτερικών χώρων: Διατήρηση των παραθύρων και των πορτών κλειστών για τον περιορισμό της εισόδου σκόνης.
  • Χρήση μάσκας: Ιδιαίτερα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Επαρκής ενυδάτωση: Κατανάλωση άφθονου νερού για την αποφυγή ερεθισμού των βλεννογόνων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ, οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν προσαρμογή της φαρμακευτικής τους αγωγής σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντακος
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη
Στην κορυφή της λίστας με τις 50 κορυφαίες σαλάτες παγκοσμίως, βρίσκονται δύο εμβληματικές ελληνικές γεύσεις
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη