Thumbnail
Ο φασισμός στο ποδόσφαιρο: Η σκοτεινή πλευρά των γηπέδων...

 

Νεονάζι υπάρχουν συγκαλυμμένοι σε ομάδες με τεράστια βάση οπαδών...

Οι Ρωμαίοι έχουν στις τάξεις τους αρκετούς νοσταλγούς του φασισμού και το καθιστούν συχνά-πυκνά σαφές. Στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στα τέλη του Οκτωβρίου, η κάμερα συνέλαβε αρκετούς από αυτούς να χαιρετούν με το δεξί χέρι προτεταμένο. Οι "πράσινοι" οπαδοί μάλιστα προσπάθησαν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί τους, ωστόσο αυτό αποφεύχθηκε και τελικά έγιναν επεισόδια -μόνο- με την αστυνομία. Στην επίσκεψη του Παναθηναϊκού στη Ρώμη δεν υπήρξε μετακίνηση οργανωμένων και τα πράγματα κύλησαν ομαλά.Οι κερκίδες των γηπέδων, πέραν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν για δημιουργία συλλογικοτήτων και κινήσεις έκφρασης αλληλεγγύης, συχνά προσφέρουν καταφύγιο σε ακροδεξιά "γκρουπ". Το τελευταίο διάστημα, αυτό έγινε απόλυτα κατανοητό με τους αντίπαλους του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, την ιταλική Λάτσιο και την αγγλική Τότεναμ...

Δεν έγινε όμως το ίδιο και στο ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ιταλίας της Τότεναμ, μιας ομάδας που έχει ιστορικά δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα. Χούλιγκαν των "λατσιάλι" επιτέθηκαν σε Άγγλους οπαδούς που ήταν σε μπαρ της πόλης, μαχαιρώνοντας κάποιους από αυτούς. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης φώναξαν αντισημιτικά συνθήματα, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, όχι τόσο λόγω του ενδιαφέροντός τους για τον παλαιστινιακό λαό, όσο λόγω του μίσους τους προς τους Εβραίους.

Τρεις ημέρες μετά, η Τότεναμ υποδεχόταν τη Γουέστ Χαμ για την Πρέμιερ Λιγκ Αγγλίας σε ένα παραδοσιακό λονδρέζικο ντέρμπι. Οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ, κυρίως την εποχή της ανόδου του χουλιγκανισμού στο νησί, ήταν διαβόητοι και έχουν αποτελέσει θέμα για σχετικές ταινίες. Μπορεί να μην έχουν ιστορικά δεσμούς με ακροδεξιά κινήματα, ωστόσο, στην αναμέτρηση με τα "Σπιρούνια", έδωσαν... ρέστα! Χαιρέτησαν ναζιστικά, φώναξαν "ο Αδόλφος Χίτλερ έρχεται για εσάς", όπως και συνθήματα υποστήριξης στη... Λάτσιο.

Μάλιστα, αγγλικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάποιοι ακροδεξιοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ ταξίδεψαν στη Ρώμη για να "χτυπήσουν" μαζί με τους Ιταλούς ομοϊδεάτες τους. Στο τέλος του ματς με την Τότεναμ, όταν ηττήθηκαν με 3-1, οι γηπεδούχοι τους φώναζαν "μπορούμε να παίζουμε αντίπαλοί σας κάθε βδομάδα;". Εκείνοι απάντησαν αμέσως με το "μπορούμε να σας μαχαιρώνουμε κάθε βδομάδα;"!

Ανάλογα συνθήματα έχουν ακουστεί κατά καιρούς και από οπαδούς άλλων λονδρέζικων συλλόγων. Υπάρχουν φορές που οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν είναι τόσο θέμα ιδεολογιών, αλλά γίνονται για να προκαλέσουν τους απέναντι. Τις περισσότερες, όμως, αυτοί που τις πραγματοποιούν το κάνουν γιατί το πιστεύουν. Οι επίσης οι διαβόητοι χούλιγκαν της Μίλγουολ, είχαν διασυνδέσεις με το Εθνικό Μέτωπο.

Ανάλογοι πυρήνες υπάρχουν σε κερκίδες αρκετών ομάδων σε όλη την Ευρώπη. Πολλές φορές χρησιμοποιούν την κάλυψη του όχλου για να εκφράσουν τα μηνύματά τους, γνωρίζοντας ότι οι υπόλοιποι δεν θα τους ενοχλήσουν λόγω της υποστήριξης στην ίδια ομάδα. Νεοναζί υπάρχουν συγκαλυμμένοι σε ομάδες με τεράστια βάση οπαδών, όπως η γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ, που στο γήπεδό της υπάρχει το μεγαλύτερο πέταλο οργανωμένων στην Ευρώπη. Κι όμως, 150 άτομα έχουν αμαυρώσει αρκετές φορές το όνομά της. Οι "Bοulogne Boys" της Παρί Σεν Ζερμέν συγκρούονταν με οπαδούς της ίδιας τους της ομάδας επειδή ήταν μαύροι.

Ακροδεξιοί χούλιγκαν υπάρχουν πολλοί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία. Στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης οι σκληροπυρηνικοί είχαν ξεσηκωθεί όταν η ομάδα τους ήταν κοντά στον Λασινά Τραορέ, ο οποίος αποτελεί έναν εξαιρετικό επιθετικό, αλλά δεν μπορούσαν να δεχθούν το ότι είναι μαύρος. Πρόσφατα, σε ματς εθνικών ομάδων κάτω των 21 χρόνων, Σέρβοι επιτέθηκαν σε "έγχρωμους" παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, γεγονός που κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες, όμως, υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις. Οι οπαδοί της Άρσεναλ Κιέβου (Ουκρανία), της Παρτιζάν Μινσκ (Λευκορωσία), της Βελέζ Μόσταρ (Βοσνία), της ΝΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία) και της Βόβα (Λιθουανία) υποστηρίζονται από αντιφασίστες οπαδούς.

Στη χώρα μας, ο πυρήνας των ακροδεξιών συγκεντρώνεται φανερά στα ματς της εθνικής, ειδικά όταν δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση φιλάθλων, ενώ περιστασιακά βλέπουμε "εκδηλώσεις" και σε άλλες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κερκίδων τούς έχει απομονώσει...

Η ΑΥΓΗ, 2/12/2012

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου