Thumbnail
  Η ανάγκη υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου εντείνει την κοινωνική ανισότητα

 

Η ύφεση απαιτεί καλύτερες πανεπιστημιακές σπουδές


Η ανάγκη υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου εντείνει την κοινωνική ανισότητα

 

Reuters

Οταν οι πρώτοι Πουριτανοί άποικοι ίδρυσαν το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1635, έσπειραν τον σπόρο μιας εθνικής ιδέας: ότι η εκπαιδευση θα πρέπει να λειτουργεί ως ο μεγάλος εξισωτικός μηχανισμός της χώρας. Συν τω χρόνω, εδραιώθηκε η αντίληψη ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως κοινωνικής τάξης θα έχουν μία ευκαιρία να επιτύχουν. Η Μασαχουσέτη είναι μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία έχει δώσει σε αυτό το ιδανικό σάρκα και οστά. Σε αυτήν ιδρύθηκε το αρχαιότερο σχολείο της χώρας, το Μπόστον Λάτιν, και το αρχαιότερο πανεπιστήμιό της, το Χάρβαρντ. Ηταν η πρώτη πολιτεία που θέσπισε υπουργείο Παιδείας και ο πρώτος υπουργός ήταν ο πρωτοπόρος Αμερικανός εκπαιδευτικός Ορας Μαν, ο οποίος διατύπωσε και την άποψη περί «εξισωτικού μηχανισμού», το 1848.

Σήμερα στη Μασαχουσέτη έχουν συγκεντρωθεί τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ελίτ της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής και της τέχνης. Οι σπουδαστές τους κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των βαθμολογιών του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, οι οποίες καταρτίζονται με τη συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά ταύτα, τα τελευταία 20 χρόνια η εν λόγω πολιτεία έχει εμφανίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην εισοδηματική ανισότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Συνολικά μιλώντας, ενόσω βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ, η Μασαχουσέτη προπορεύεται. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι αυτός ο μηχανισμός άμβλυνσης των ανισοτήτων αποδυναμώνεται και όχι επειδή η εκπαίδευση χάνει τη σημασία της στη σύγχρονη οικονομία, αλλά γιατί η εκπαίδευση καθίσταται ακόμα ζωτικότερη.

Την περίοδο από το 1989 έως το 2011 το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου ενός πέμπτου των νοικοκυριών στη Μασαχουσέτη ενισχύθηκε κατά 17%. Το εισόδημα του μεσαίου ενός πέμπτου μειώθηκε κατά 2% και το εισόδημα του κατώτερου ενός πέμπτου του πληθυσμού κατά 9%. Σήμερα η εν λόγω πολιτεία παρουσιάζει ένα από τα βαθύτερα χάσματα πλουσίων και φτωχών στην Αμερική και στο πλαίσιο των 50 πολιτειών συνολικά βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανισότητα. Πριν από είκοσι χρόνια η Μασαχουσέτη κατατασσόταν στην 23η θέση.

Εκπαίδευση και μισθοί

Η όξυνση και κλιμάκωση της κοινωνικής ανισότητας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες προηγμένες οικονομίες οφείλεται σε γνωστούς παράγοντες. Η κάμψη του κλάδου της μεταποίησης και η αντικατάσταση των υπαλλήλων και των γραμματέων με λογισμικό μεταφράζεται σε λιγότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για εργαζομένους με περιορισμένες δεξιότητες. Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που υφίστανται σήμερα, ολοένα και περισσότερο προαπαιτούν ανώτατη εκπαίδευση. Από το 2007 και μετά, οπότε και ξεκίνησε η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των θέσεων που χρειάζονταν πανεπιστημιακό πτυχίο αυξήθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Αντιστοίχως ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απευθύνονται απλώς σε απόφοιτους λυκείου ελαττώθηκε δραστικά κατα 5,8 εκατομμύρια.

Οι φτωχότεροι Αμερικανοί χρειάζονται βελτιωμένα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια και αυτό αποκαλύπτει ένα ακόμα χάσμα πλουσίων - φτωχών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το χάσμα των επιδόσεων, το οποίο ανέκαθεν υπήρχε, αλλά βαίνει διευρυνόμενο.

καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sex
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Κατά μέσο όρο, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται σε σχέση αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά διαρκούν 11 και 13 λεπτά αντίστοιχα, όπως...
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει