Thumbnail
Οδηγός για ταχύτερη έξοδο με πλασματικά έτη

 

Οδηγός για ταχύτερη έξοδο με πλασματικά έτη

Εισιτήριο» για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλλουν και το απαιτούμενο τίμημα. Σε όσες περιπτώσεις γίνεται εξαγορά πλασματικών ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία, το όφελος είναι διπλό:

-Επιταχύνεται η έξοδος στη σύνταξη και αποφεύγονται δυσμενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας. Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα με την αναγνώριση πλασματικών ετών και να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 από τη νέα χρονιά.

-Προσαυξάνεται το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Το όφελος για την πλειονότητα των ασφαλισμένων είναι από 30 έως 70 ευρώ στην κύρια σύνταξη.

Για τα πλασματικά έτη προβλέπονται διαφορετικές «ταχύτητες», ανάλογα με το αν η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 ή από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011 τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία ξεκινούν από τέσσερα και σταδιακά θα φτάσουν τα επτά. Φέτος μπορούν να αναγνωριστούν πέντε έτη για να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως τα πλασματικά έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να αναγνωριστούν οποτεδήποτε. Αντιθέτως, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 -οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε λιγότερα πλασματικά έτη- πρέπει να υποβάλουν την αίτηση μέχρι το τέλος του 2013.

Οσον αφορά το κόστος, υπάρχουν πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν και αξιοποιούνται μόνο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη (αλλά όχι για την προσαύξηση). Για την πλειονότητα των πλασματικών ετών (π.χ. σπουδών, τέκνων) απαιτείται εξαγορά, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 168 ευρώ για την κύρια ασφάλιση (περίπου 50 ευρώ θα κοστίσει η εξαγορά και στα επικουρικά).

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις που η εξαγορά πλασματικών ετών κοστίζει ακριβότερα (π.χ. Στρατός, χρόνος προεγγραφής στον ΟΑΕΔ). Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αφού από το 2011 και μετά δίνεται έκπτωση 30% για την εξαγορά του Στρατού και από το 2015 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 50%.

Ethnos.gr / Συντάξεις

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα