Thumbnail

Χα­ζεύο­ντας στο facebook τις προάλ­λες, έ­πε­σα τυ­χαία στην α­νάρ­τη­ση μιας νέ­ας κο­πέ­λας, μου­σειο­λό­γου, που μου κί­νη­σε το εν­δια­φέ­ρον. Κα­τά πώς κα­τά­λα­βα, η νε­α­ρή ε­πι­στη­μό­νισ­σα με­τεί­χε και προ­κρί­θη­κε σε δια­γω­νι­σμό για τη με­λέ­τη και το μου­σειο­λο­γι­κό σχε­δια­σμό μιας έκ­θε­σης με τον τίτ­λο «Βυ­θι­σμέ­να τα­ξί­δια, αν­θρώ­πι­νες ε­ξε­ρευ­νή­σεις: ί­χνη ση­μαί­νο­ντα στις θά­λασ­σες της Πε­λο­πον­νή­σου», στο νε­οϊδρυ­θέν Μου­σείο Ενα­λίων Αρχαιο­τή­των στην Πύ­λο. Πέ­ρα­σε και­ρός και μια μέ­ρα τυ­χαία δια­βά­ζο­ντας μια ξε­χα­σμέ­νη ε­φη­με­ρί­δα α­να­κά­λυ­ψε έκ­πλη­κτη ό­τι η έκ­θε­ση, που εί­χε σχε­διά­σει, υ­λο­ποιή­θη­κε, και μά­λι­στα μ’ αυ­τήν ε­γκαι­νιά­στη­κε το Μου­σείο α­πό τον ί­διο τον πρω­θυ­πουρ­γό, α­φού βρί­σκε­ται και στην ε­κλο­γι­κή του πε­ρι­φέ­ρεια, με­σού­ντος Αυ­γού­στου.
Το ό­νο­μά της α­να­φε­ρό­ταν, αλ­λά κα­νείς δεν εί­χε κά­νει τον κό­πο να την ε­νη­με­ρώ­σει και να την προ­σκα­λέ­σει, για λό­γους τυ­πι­κούς έ­στω, του­λά­χι­στον στα ε­γκαί­νια. Πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο έκ­πλη­ξη προ­κα­λεί το γε­γο­νός ό­τι δεν κλή­θη­κε να πει μια γνώ­μη για τον τρό­πο υ­λο­ποίη­σης της έκ­θε­σης. Δεν γνω­ρί­ζω αν οι υ­πεύ­θυ­νοι του Μου­σείου ή­ταν υ­πο­χρεω­μέ­νοι, αλ­λά φα­ντά­ζο­μαι ό­τι δεν χτί­ζεις έ­να κτί­ριο χω­ρίς να το έ­χει δει ο αρ­χι­τέ­κτο­νας που το σχε­δία­σε.
Το θέ­μα δεν εί­ναι προ­σω­πι­κό. Γεν­νά σκέ­ψεις για την α­ντι­με­τώ­πι­ση των μου­σειο­λό­γων α­πό την πο­λι­τεία.

Σχε­τι­κά νέ­ος κλά­δος, η μου­σειο­λο­γία εί­ναι μια ση­μα­ντι­κή ε­πι­στή­μη, που α­να­νο­η­μα­το­δο­τεί την έν­νοια του μου­σείου, με­τα­τρέ­πει μια βα­ρε­τή και α­νού­σια πα­ρά­θε­ση εκ­θε­μά­των σε ου­σια­στι­κή παι­δα­γω­γι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή γιορ­τή, στή­νο­ντας δυ­να­μι­κές α­φη­γή­σεις. Βο­η­θά τον ε­πι­σκέ­πτη να κα­τα­νοή­σει και να ε­ντά­ξει τα εκ­θέ­μα­τα στο ι­στο­ρι­κό, κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον στο ο­ποίο α­νή­καν. Μπο­ρεί να ορ­γα­νώ­σει με πρω­τό­τυ­πο τρό­πο έ­να μου­σείο, μια έκ­θε­ση, α­κό­μα και έ­να αρ­χείο. Και ό­μως εί­ναι έ­νας ε­πι­στη­μο­νι­κός κλά­δος με τε­ρά­στια α­νερ­γία –α­κό­μα και προ κρί­σης έ­μοια­ζε να μην έ­χει κα­τα­νο­η­θεί η α­να­γκαιό­τη­τά τους και στις προ­κη­ρύ­ξεις που τους α­φο­ρού­σαν δεν εμ­φα­νι­ζό­ταν η ει­δι­κό­τη­τά τους.

Πολ­λές φο­ρές μά­λι­στα στις προ­κη­ρύ­ξεις μπερ­δεύο­νται, ί­σως και ύ­πο­πτα, με ει­δι­κό­τη­τες ό­πως η Πο­λι­τι­στι­κή Δια­χεί­ρι­ση. Η ι­στο­ρία της νε­α­ρής μου­σειο­λό­γου δεν εί­ναι έ­να α­τό­πη­μα, έ­να ε­πί μέ­ρους λά­θος ε­νός συ­γκε­κρι­μέ­νου μου­σείου.

Εί­ναι δείγ­μα α­ντι­με­τώ­πι­σης της πο­λι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και μιας ε­πι­στή­μης που, το ξέ­ρει αυ­τό η Ευ­ρώ­πη α­πό χρό­νια, εί­ναι α­πα­ραί­τη­τη για τη διά­σω­ση και την προ­βο­λή της. Κι αυ­τά σε μια χώ­ρα που θέ­λει -έ­τσι δια­τεί­νε­ται η κυ­βερ­νη­τι­κή τρόι­κα δη­λα­δή- να στη­ρί­ξει με­γά­λο μέ­ρος της οι­κο­νο­μι­κής της α­νά­καμ­ψης στην προ­βο­λή της πο­λι­τι­στι­κής της κλη­ρο­νο­μιάς.
Μ.Τ.

epohi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iep_1.jpg
ΙΕΠ: Πρόσκληση για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
Αιτήσεις μονίμων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων από σήμερα 01/07/2024 και ώρα 14:00 έως τις 10/07/2024 και ώρα 14:00
ΙΕΠ: Πρόσκληση για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας
Για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των τετραμελών ομάδων δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού των 116...
ΙΕΠ: Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας