Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία που κατεγράφη το πρώτο 24ωρο μετά τη δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στο Βόρειο Αιγαίο.
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας του μικρού αριθμού των μετασεισμών και του χαμηλού μεγέθους τους. «Σε διάστημα 24 ωρών εκδηλώθηκαν 45 μετασεισμικές δονήσεις, καμία εκ των οποίων δεν είχε υπερβεί μέχρι κάποια στιγμή σε μέγεθος τα 3,5 Ρίχτερ. Μια δόνηση 4,7 Ρίχτερ αργότερα το απόγευμα μετρίασε την ανησυχία μας. Αυτό που μπορώ να πω με βάση τη δική μου εμπειρία είναι ότι συνήθως σε σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους έχουμε περισσότερους και μεγαλύτερους μετασεισμούς. Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε φάση παρακολούθησης.
Ο περιορισμένος αριθμός των δονήσεων δυσχεραίνει, άλλωστε, και την ανάλυση του φαινομένου. Πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση και περιμένουμε από τη φύση να μας δώσει περισσότερα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ -η οποία εκδηλώθηκε πάνω στο δραστήριο σεισμικό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας- δεν συνοδεύτηκε από προσεισμούς, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται στην περιοχή μια εμφανής πορεία όξυνσης, κορύφωσης και άμβλυνσης της σεισμικής δραστηριότητας. Παρ' όλα αυτά, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται όλοι οι σεισμοί από προσεισμικές δονήσεις.
Η εξέλιξη του φαινομένου μελετάται από την επιστημονική ομάδα του κ. Παπαδόπουλου μέσω του συστήματος FORMA, ενός αλγορίθμου ο οποίος αναλύοντας τους προσεισμούς σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους προσδιορίζει το αν η ερευνώμενη δόνηση συνιστά τον κύριο σεισμό.
«Εκτόνωση»
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την παρατεταμένη περίοδο σεισμικής «ηρεμίας» που φαίνεται πως διερχόταν η Ελλάδα. Μετά τον σεισμό της Λήμνου αρκετοί θεώρησαν το γεγονός ως «εκτόνωση» της σεισμικής ενέργειας που είχε συσσωρευθεί τους περασμένους μήνες. Παρ' όλα αυτά ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει πως ένας σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ μπορεί να εκτονώνει σημαντικό ποσό της συσσωρευμένης ενέργειας, δεν είναι όμως αρκετός για να αποτρέψει ισχυρότερους σεισμούς.
«Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμερισθώ την άποψη ότι ανακουφιστήκαμε και ότι ο σεισμός αυτός μας δίνει ανάσα για 2 ή 3 χρόνια. Δεν είναι τόσο ισχυρή μια δόνηση αυτού του μεγέθους. Εξάλλου θυμίζω ότι το 2008 είχαμε ζήσει "καταιγίδα" μεγάλων σεισμών στο ελληνικό τόξο. Δονήσεις των 6,9 Ρίχτερ στη Μεθώνη, 6,4 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο και στην Πάτρα, 6,3 στη Ρόδο και αρκετές άλλες με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ είχαν εκδηλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Αρα αυτή η δόνηση δεν είναι ικανή να αποκλείσει την πιθανότητα εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε.
ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη