Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Από τον Μάρτιο του 2011 η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, δέχτηκε 10.176 κλήσεις και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα. Εν μέσω μεταρρυθμίσεων και περικοπών που απειλούν την ίδια τη λειτουργία της Γ.Γ. Ισότητας, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δύο χρόνων λειτουργίας της γραμμής SOS. Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, με χρέωση μία αστική μονάδα, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό – ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, κάθε υπηρεσία που παρέχεται είναι απολύτως εμπιστευτική και καλύπτεται από το απόρρητο της συμβουλευτικής, ενώ οι καταγγελίες γίνονται ανώνυμα.
Είναι ειρωνικό ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας, ο φορέας που στελεχώνει τη γραμμή SOS, αντί να αναβαθμιστεί σε μια εποχή που οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο εξαιτίας της κρίσης, υποβαθμίζεται και κινδυνεύει με κλείσιμο, καθώς περικόπτεται σχεδόν το 80% των οργανικών θέσεων. Δημόσιο ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο του θεσμού απευθύνουν οι εργαζόμενοι, το οποίο έχουν ήδη συνυπογράψει ηλεκτρονικά πάνω από 11.100 πολίτες και φορείς, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Εμφυλη βία καταγγέλλουν οι περισσότερες κλήσεις στη γραμμή SOS, από τις οποίες το 74% γίνεται από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο 26% γίνεται από τρίτα πρόσωπα (φίλους/ες, συγγενείς, γείτονες). Οι περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν περιστατικά ενδooικογενειακής βίας (4.629 κλήσεις, 78%, ), ενώ με πολύ μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση (82 κλήσεις, 1%), περιπτώσεις βιασμού (88 κλήσεις, 1%). Μονοψήφιες ήταν οι καταγγελίες για πορνεία και trafficking, ενώ 709 κλήσεις (12%) αφορούσαν άλλες μορφές βίας.
Ζητούν στήριξη
Οι γυναίκες αναζητούν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική σε ποσοστό 43% και 33% αντίστοιχα και ακολουθούν αιτήματα για νομική βοήθεια, αναζήτηση φιλοξενίας και αναζήτηση εργασίας. Μητέρες παιδιών (62%), έγγαμες (48%), Ελληνίδες (68%) σε παραγωγική ηλικία, με ανώτατη και ανώτερη μόρφωση, σε άσχημη ώς μέτρια οικονομική κατάσταση (20% και 19%) και συχνά άνεργες (31%) είναι οι περισσότερες από τις καταγγέλλουσες που απάντησαν σε αντίστοιχες ερωτήσεις.
Φόβος
«Δεν είναι πάντα εύκολο να συλλέξουμε στατιστικά στοιχεία, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται να δώσουν στοιχεία που μπορεί να τις φωτογραφίζουν. Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αισθανθούν άνετα ώστε να μας εμπιστευθούν τα αιτήματά τους» είπε στην «Εφ.Συν.» ένας από τους 12 συμβούλους που στελεχώνουν τη γραμμή SOS. «Κατ’ αρχάς στην προσέγγισή μας υπάρχει η οπτική του φύλου. Δηλαδή, αναγνωρίζεται ότι η γυναίκα βρίσκεται σε μια ευάλωτη θέση, καθώς ζει σε μια πατριαρχική κοινωνία». Οι γυναίκες ενημερώνονται για το νομικό πλαίσιο, όσες επιθυμούν παραπέμπονται σε δικηγόρους, ενώ δίνονται επαφές με κέντρα συμβουλευτικής, ψυχικής υγείας, ξενώνες ή κατά τόπους κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή του ΟΑΕΔ. Σημαντικό ρόλο παίζει η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης: «Εστιάζουμε σε όσα έχει πετύχει η γυναίκα στη ζωή της. Υπάρχει μια τάση των θυτών να μειώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων, εμείς προσπαθούμε να τις εμψυχώσουμε».
Η ύπαρξη παιδιού και η οικονομική ανασφάλεια είναι για τις περισσότερες γυναίκες οι βασικοί παράγοντες που τις αποθαρρύνουν από το να αποδεσμευθούν από τον φαύλο κύκλο της βίας: «Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι το περιβάλλον της κακοποίησης δεν είναι το καλύτερο για να μεγαλώνει ένα παιδί. Οταν περιστατικά κακοποίησης συμβαίνουν με μάρτυρες τα παιδιά, αυτόματα το παιδί είναι θύμα ψυχολογικής βίας. Γι’ αυτό και παραπέμπουμε σε συμβουλευτικές γραμμές της ΕΨΥΠΕ, του χαμόγελου του Παιδιού και του Συνήγορου του Παιδιού», μας λέει ο σύμβουλος της γραμμής SOS.
«Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που μας καλούν μόνον όταν η βία που δέχτηκαν ήταν ακραία και απειλήθηκε η ζωή τους. Δυστυχώς ακόμα το κοινωνικό πλαίσιο επιτρέπει τη βία. Αν η γυναίκα είχε τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα στην πράξη, δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει αυτή η γραμμή» καταλήγει ο σύμβουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η ισότητα των φύλων έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει από τη θεωρία στην πράξη.
Πληροφορίες: isotita.gr Συλλογή υπογραφών για να μην κλείσει η Γ.Γ.Ι.: https://secure.avaaz.org/en/petition/No_degradation_of_fundamental_gender_equality
Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση