Thumbnail

Οι 20 σπουδαιότερες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας

Δείτε την ιστορία που «κουβαλά» η κάθε πόλη.

Από το 7.000 π.Χ. έως σήμερα τουλάχιστον 19 πόλεις σε όλον τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μια τεράστια παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου, οι συγκεκριμένες πόλεις αναπτύχθηκεν ραγδαία.

Παρακάτω ακολουθεί το προφίλ τους, σύμφωνα με έρευνα του ιστορικού και αρχαιολόγου από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ίαν Μόρρις:

ÇATALHÖYÜK, TOΥΡΚΙΑ

Το Çatalhöyük βρίσκεται στην Τουρκία και θεωρείται από πολλούς ότι είναι η πρώτη πόλη του κόσμου. Μέχρι το 6.500 π.Χ. ο πληθυσμός της πόλης ήταν 3.000 κάτοικοι.

TΕΛ ΜΠΡΑΚ, ΣΥΡΙΑ



To Tελ Μπρακ βρίσκεται στη Συρία και την περίοδο του 5.000 π.Χ. είχε μέχρι και 4.000 κατοίκους. Εκείνη την περίοδο, η πόλη ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο.

URUK, ΙΡΑΚ

Bρίσκεται στο Ιράκ, δίπλα στον ποταμό Ευφράτη. Το Uruk είχε 40.000 κατοίκους μέχρι το 3.300 π.Χ. και κατάφερε να επεκταθεί κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου, όταν οι άνθρωποι πάλευαν για να ζήσουν μέσα από τη φτώχεια.

ΜΕΜΦΙΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ



Η Μέμφις είχε 35.000 κατοίκους μέχρι το 2.250 π.Χ. Η πόλη είναι γνωστή για τις κοντές της πυραμίδες, μέσα στις οποίες βρίσκεται ο τάφος του Φαραώ, καθώς και για τη Μεγάλη Σφίγγα. Σήμερα η πόλη διατηρείται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΒΑΒΥΛΩΝΑ, IΡΑΚ


H Bαβυλώνα μέχρι το 1.770 π.Χ. είχε 60.000 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται στο Ιράκ και «φιλοξενεί» από τον 6ο αιώνα π.Χ. ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, τους γνωστούς «Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας», ενώ χαρακτηρίζεται από την Αγία Γραφή ως το «κέντρο του υλισμού και της αμαρτίας».

 

ΘΗΒΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΝΙΜΡΟΥΝΤ, ΙΡΑΚ


Το Νιμρούντ βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο του Ιράκ στον ποταμό Τίγρη, και μέχρι το 800 π.Χ. είχε 75.000 κατοίκους. 
Μέχρι το 1.500 π.Χ., η Θήβα της Αιγύπτου είχε 75.000 κατοίκους και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γνωρισε μεγάλη ανάπτυξη διαθέτοντας μια μεγάλη δημόσια υπηρεσία, ένα «δυνατό» εμπόριο και τεράστιους εντυπωσιακούς ναούς.

ΝΙΝΕΒΕΧ, ΙΡΑΚ


Μέχρι το 700 π.Χ. η πόλη Νινεβέχ του Ιράκ, είχε 100.000 κατοίκους. Από το 3.000 π.Χ. είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της θεάς Ιστάρ. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ

H Aλεξάνδρεια το 300 π.Χ. είχε 150.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην Αίγυπτο και ιδρύθηκε από τον τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ άμεσα έγινε μια μεγάλη πόλη καθώς και η πρωτεύουσα της χώρας για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Διαθέτει το Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα υψηλότερα κτίρια του κόσμου και τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως. 

ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ

Mέχρι το 100 π.Χ., η Ρώμη είχε 400.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και κυριαρχήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργία της λαμπρής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Διαθέτει ένα ιστορικό μνημείο, το γνωστό Κολοσσαίο, ενώ μέχρι τον 40 αιώνα π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, μέχρι τη στιγμή που κατέρρευσε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ


Το 324 μ.Χ. έγινε η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ το 537 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Μέχρι το 500 μ.Χ. η πόλη είχε 450.000 κατοίκους κι αποτέλεσε για αιώνες την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατίας.

CHANG’AN, ΚΙΝΑ

Μέχρι το 600 μ.Χ. το Chang’an είχε 600.000 κατοίκους και κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Sui, η Κίνα θεωρούνταν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο.

KAIFENG, ΚΙΝΑ


Bρίσκεται κοντά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Κίνας και κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας των Σονγκ. Μέχρι το 1.000 μ.Χ., το Kaifeng είχε ένα εκατ. κατοίκους.

HANGZHOU, ΚΙΝΑ


Μέχρι το 1.200 μ.Χ. το Hangzhou είχε ένα εκατ. κατοίκους. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του «Μεγάλου Καναλιού» και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου της δυναστείας των Σονγκ ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

NANJING, ΔΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ YANGTZE


Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Yangtze και μέχρι το 1,400 μ.Χ. είχε 500.000 κατοίκους. Αποτέλεσε την πρωτεύουσα της κινεζικής αυτοκρατορίας κατά την περίοδο της δυναστείας των Μινγκ.

ΠΕΚΙΝΟ, KΙΝΑ

Μέχρι το 1,450 μ.Χ. το Πεκίνο είχε 600.000 κατοίκους και αποτέλεσε για κάποιο διάστημα την πρωτεύουσα της δυναστείας των Μινγκ. Την περίοδο εκείνη δημιουργήθηκε στην πόλη ο «Ναός του Ουρανού», καθώς και η «Απαγορευμένη Πόλη». 

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Μέχρι το 1841, το Λονδίνο είχε 1,9 εκατ. κατοίκους. Κατά την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, η πρωτεύουσα της Βρετανίας αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα φτάνοντας τα 7,4 εκατ. κατοίκους. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ


Μέχρι το 1925, η Νέα Υόρκη φιλοξενούσε 7,8 εκατ. κατοίκους. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναδείχθηκε ως κορυφαία πόλη του κόσμου, ένα σημαντικό λιμάνι και πρωτεύουσα της αμερικανικής οικονομίας.

ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ

Μέχρι το 1965, το Τόκιο είχε 15 εκατ. κατοίκους. Σημειώνεται ότι μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη ξαναχτίστηκε και έγινε η μεγαλύτερη πόλη στην ιστορία. Παρά το γεγονός, ότι η οικονομίας της έχει επιβραδυνθεί από το 1989, το Τόκιο παραμένει μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, με 37,8 εκατ. κατοίκους.

ΑΘΗΝΑ


Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με καταγεγραμμένη ιστορία τουλάχιστον από το 3.200 π.Χ. Η ίδρυση της έχει ιστορικό αλλά και μυθολογικό ενδιαφέρον καθώς προϋπήρξε της μυκηναϊκής περιόδου. Αποτέλεσε για αιώνες μια ισχυρή πόλη κράτος, κι έμεινε στην ιστορία ως κέντρο της φιλοσοφίας, των γραμμάτων και των επιστημών. Φυσικά, είναι παγκοσμίως γνωστή για τον Παρθενώνα, ο οποίος από τα μέσα του 5oy αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο. Υπολογίζεται ότι εκείνη την περίοδο η πόλη είχε 30.000-40.000 κατοίκους.

Fortunegreece.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική απάτη
Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Το «νέο» μέτρο που ισχύει εδώ και... 18 χρόνια - Τι γίνεται σε άλλες χώρες
Πότε ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις κινητών στα σχολεία, τι συμβαίνει σε άλλα κράτη και τι λένε τα κόμματα
Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Το «νέο» μέτρο που ισχύει εδώ και... 18 χρόνια - Τι γίνεται σε άλλες χώρες
mathites-diamartyria-sygxoneuseis
Συγχωνεύσεις: Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν κινητοποιήσεις για τη μαζική «σφαγή» τμημάτων
Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις: Την Τρίτη 3/9 στη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής και την Τετάρτη 4/9 στο Υπουργείο Παιδείας. Στη Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση ΕΛΜΕ...
Συγχωνεύσεις: Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν κινητοποιήσεις για τη μαζική «σφαγή» τμημάτων