Thumbnail
Αξίζει να σημειωθεί πως η ιλαρά, εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2000, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, έκανε δυναμική επανεμφάνιση

Από το ellinikahoaxes.gr

Η αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα, βίωσε το τελευταίο διάστημα μια επιδημία ιλαράς που μέχρι σήμερα μετρά 44 κρούσματα, όντας το μεγαλύτερο ξέσπασμα των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η επιδημία ξεκίνησε στην τοπική κοινότητα των Σομαλών στη Μινεάπολη, όπου πολλοί γονείς, αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους με το MMR, λόγω της εμβολιοφοβίας που επικρατεί στη κοινότητα. Από τα 44 κρούσματα, μόνο δύο περιπτώσεις αφορούσαν εμβολιασμένα παιδιά.

Τα ποσοστά εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι πλήρως τεκμηριωμένα, για τη περίοδο 2004-2014. Ενώ το 2004, το ποσοστό εμβολιασθέντων, έφτανε στο 92%, μέσα σε μια δεκαετία, σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας το 2014, μόλις στο 42%. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, για να είναι αποτελεσματική η προστασία του συνόλου του πληθυσμού, το ποσοστό του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 94%. Το ποσοστό είναι απαραίτητο για να υφίσταται η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» που προστατεύει τους ανθρώπους που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Τι σχέση έχει ο Andrew Wakefield με το πρόσφατο ξέσπασμα ιλαράς;

Ο Wakefield, είναι ο γιατρός που μέσα από μια χαλκευμένη έρευνα το 1998, υποστήριξε πως το MMR, προκαλεί αυτισμό στα παιδιά. Η έρευνά του διαψεύστηκε μέσα από άλλες μελέτες, μεταναλύσεις και ανασκοπήσεις, ωστόσο, ο σπόρος του αντιεμβολιασμού είχε βρει ήδη γόνιμο έδαφος, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Ο Wakefield εν τω μεταξύ, διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο της Μ. Βρετανίας, ενώ αποκαλύφθηκε πως επιχείρησε να εξαπατήσει την ιατρική κοινότητα, για να προωθήσει το δικό του εμβόλιο κατά της ιλαράς.

Ο Wakefield όμως, είχε επισκεφθεί τουλάχιστον δυο φορές την Μινεάπολη το 2010 και 2011, όπου συναντήθηκε με γονείς της σομαλικής κοινότητας. Η δραστηριότητά του, είχε προφανή επίπτωση στη πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού, εξαιτίας της γνωστής τρομολαγνείας που διασπείρει εδώ και πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιλαρά, εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2000, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, έκανε δυναμική επανεμφάνιση. Όλα αυτά, χάρη στην «έρευνα» του Wakefield και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που δημιούργησε. Φυσικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν και τροφοδότησαν την εμβολιοφοβία, με σκοπό το κέρδος και/ή τη προβολή. Χαρακτηριστική για τη χώρα μας, είναι η περίπτωση του «γιατρού» Κων/νου Μουρούτη, πασίγνωστου αντιεμβολιαστή, με ανύπαρκτα πτυχία, αλλά πλούσιο συγγραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενάντια στο θέμα των εμβολίων.

Το πρόβλημα του αντιεμβολιασμού λοιπόν, είναι μετρήσιμο και έχει ονοματεπώνυμο. Αναλόγως μετρήσιμες και αποδεδειγμένες είναι οι συνέπειες. Αυτό που δεν έχει, είναι επιστημονική βάση και λογική. Η περίπτωση της Ρουμανίας αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Από τον Ιανουάριο έως την 10 Μαρτίου 2017, αναφέρθηκαν 3.400 κρούσματα και 17 θάνατοι. Η πλειονότητα των περιστατικών σημειώθηκαν σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgoulis
Ποινική δίωξη στον Αλέξη Γεωργούλη για σωματική βλάβη και βιασμό
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργούλης είχε απωλέσει από το 2023 τη βουλευτική του ασυλία ύστερα από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Ποινική δίωξη στον Αλέξη Γεωργούλη για σωματική βλάβη και βιασμό
elmepa2024
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Ένα από τα κορυφαία δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια με ταχεία και υψηλή ακαδημαϊκή ανάπτυξη και σύνδεση με την αγορά εργασίας
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο