Thumbnail
ΗΠΑ

Με φόντο τις πολύνεκρες επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Ράκα της Βόρειας Συρίας, που ανάγκασαν αξιωματούχους του ΟΗΕ να προτείνουν «παύση των βομβαρδισμών», εντείνονται οι διεργασίες και οι κόντρες διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων σε διάφορα επίπεδα.

Στόχος τους η «επόμενη μέρα», όχι μόνον στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες εξελίξεις, όχι μόνον γύρω από τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που σχεδιάζει η Ρωσία και οι σύμμαχοί της (Ιράν, Τουρκία) σε νευραλγικές περιοχές της Συρίας, αλλά και στο Βόρειο Ιράκ, όπου στις 25 Σεπτέμβρη αναμένεται να διεξαχθεί το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν από τις 6 Ιούνη, στη Ράκα της Βόρειας Συρίας, Κούρδοι και Άραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» SDF, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, αυτές προχωρούν με τη διαδοχική ανακατάληψη των περισσότερων συνοικιών της πόλης. Η πλήρης «εκκαθάριση» της Ράκα θεωρείται ζήτημα βδομάδων ή λίγων μηνών. Ωστόσο, το τίμημα είναι βαρύ, καθώς σκοτώνονται κάθε βδομάδα πολλές εκατοντάδες άμαχοι από τις βόμβες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στις οποίες συχνά συμπεριλαμβάνονται και οι απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου που προκαλούν στους αμάχους φρικτά εγκαύματα έως και θάνατο. Βέβαια αυτά τα εγκλήματα αποσιωπώνται από τα, κατά τα άλλα, επιλεκτικά ευαίσθητα διεθνή ΜΜΕ, ενώ συνήθως αποδίδονται στον συριακό στρατό.
Όσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ράκα, οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας ενισχύουν τις δυνάμεις και τις υποδομές τους με απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομου (ίσως μελλοντικά ανεξάρτητου) Δυτικού Κουρδιστάν (Ροτζάβα), εγκαινιάζοντας μάλιστα Στρατιωτική Ακαδημία. Όπως ανακοίνωσαν, η βασική αποστολή της στρατιωτικής ακαδημίας «για την ομοσπονδία στη Συρία» είναι να εκπαιδευτεί εκεί ο μελλοντικός τακτικός στρατός της Ροτζάβα.
Παράλληλες διεργασίες εξελίσσονται και στο Ιρακινό Κουρδιστάν, με κορύφωση το αναμενόμενο δημοψήφισμα στις 25 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για κομβικό γεγονός που  θα τροποποιήσει συνολικά το γεωπολιτικό στάτους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτός από τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα και βασικά τον αμερικανικό που προωθεί και σφραγίζει την αυτονομία ή και ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αφορά άμεσα εκτός από το Ιράκ και την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία, ενώ αντιδράσεις εκδηλώνονται από το σύνολο των εμπλεκομένων δυνάμεων και χωρών στο κουβάρι των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.
Βασική επιδίωξη των ΗΠΑ, είναι μέσω ενός ελεγχόμενου από αυτούς Ιρακινού Κουρδιστάν, να δημιουργήσουν μια «γεωστρατηγική σφήνα», ασκώντας πιέσεις σε Τουρκία, Ιράν και Συρία, όπου ούτως ή άλλως θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ρωσική παρουσία. Ταυτόχρονα, το οικονομικό κίνητρο είναι ισχυρό αφού πρόκειται για περιοχή με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και σημαντικούς ενεργειακούς δρόμους.
Προχωρώντας προς το δημοψήφισμα και ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει  ιδιαίτερα την Άγκυρα και τη Βαγδάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσκεψη στη Βαγδάτη, στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ και στην Τουρκία, πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας,Τζέιμς Μάτις, και ο απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ στο «διεθνή» συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ. Έδωσαν υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερη «ενίσχυση» της στρατιωτικής «συνεργασίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, και άσκησαν πιέσεις στους Κούρδους για αναβολή του προγραμματισμένου για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψηφίσματος.
Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επαρχίας του πετρελαιοπαραγωγού Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ να συμμετάσχει, παρά τις αντιδράσεις Τουρκμένων και Αράβων, στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη.  Η απόφαση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε Ιράκ, Ιράν και Τουρκία, που την κατήγγειλαν ως «αντισυνταγματική». Εκκωφαντική, επί του παρόντος, υπήρξε η «σιγή» από ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στο Ιράκ τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι «επαρχίες που δεν αποτελούν τμήμα του αυτόνομου Κουρδιστάν δεν μπορούν να επιβάλουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντισυνταγματική», υποστηρίζοντας ότι «η επίμονη επιδίωξη αυτής της επικίνδυνης κίνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αυτόνομου Κουρδιστάν ή του Ιράκ και δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, ούτε θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής σε αυτήν την περίοδο κρίσιμων εξελίξεων».
Σε λίγο πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση του Ιράν, που τη χαρακτήρισε «εσφαλμένη, προκλητική και απαράδεκτη», εκτιμώντας ότι η εξέλιξη θα προκαλέσει «κρίσεις στην περιοχή και στα σύνορα του Ιράκ που δεν θα γίνουν ανεκτές».
Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει προσχηματική η προβληματική περί του εάν «νομιμοποιείται» ή όχι το Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα. Ο καβγάς για το «πάπλωμα» γίνεται, μεταξύ άλλων, για τα πετρέλαια και τους αγωγούς. Το Κιρκούκ διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και διεκδικείται, εξαιτίας αυτού του πλούτου, σε βάθος χρόνου από τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Τούρκους. Μετά από μία περίπου τριετή διακοπή (λόγω κατάληψης της περιοχής από τζιχαντιστές), η παραγωγή πετρελαίου ξανάρχισε πριν περίπου ένα χρόνο. Σήμερα παράγονται καθημερινά πάνω από 250.000 βαρέλια υπό την «αιγίδα» της ιρακινής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας NOC. Τα πετρέλαια του Κιρκούκ μεταφέρονται μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν στο ομώνυμο τουρκικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα έσοδα μοιράζονται από κοινού, 50% - 50%, η κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν και η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισαν τον Αύγουστο του 2016.
Ωστόσο, παράλληλα με τη λειτουργία του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν που τέθηκε σε λειτουργία το 2013, η ιρακινή κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια για τη δημιουργία εναλλακτικού και ανταγωνιστικού για τα τουρκικά και κουρδικά συμφέροντα αγωγού, που θα μεταφέρει τα πετρέλαια του Κιρκούκ προς διυλιστήρια και λιμάνι του Ιράν, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώθηκε στις αρχές Αυγούστου στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ιράκ και Ιράν. Η Βαγδάτη προωθεί αυτό το σχέδιο προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη διόλου απίθανη περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί το Ιρακινό Κουρδιστάν. Είτε αυτό συμβεί με αφορμή το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη είτε αργότερα.
Σίγουρα όταν έχουμε αλλαγή συνόρων, «τεμαχισμό» χωρών και ανατροπή πολύ ευαίσθητων συσχετισμών και ισορροπιών, τότε «το παιχνίδι χοντραίνει» και ο καθένας φροντίζει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Εκτός από τη Βαγδάτη που βλέπει να χάνει τμήμα του εδάφους της και τον πλούτο που περιέχει, έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία, αλλά και στο Ιράν που βλέπουν να συγκροτούνται στα σύνορά τους με αμιγώς κουρδικό πληθυσμό, αυτόνομες ή ανεξάρτητες κουρδικές οντότητες, που θα ασκήσουν ενισχυτική επιρροή στους Κούρδους της επικράτειάς τους, για μία ενδεχόμενη δική τους αυτόνομη ή ανεξάρτητη συγκρότηση. Στο ζήτημα αυτό Άγκυρα και Τεχεράνη αναγκαστικά συγκλίνουν, και ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις για αυτήν τη σύγκλιση, γεγονός που οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Στην όξυνση αυτή συμβάλλει και η προσέγγιση της Άγκυρας με τη Μόσχα, ιδιαίτερα με την προωθούμενη συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων S400.
Αξιοσημείωτες είναι και οι κινήσεις σχετικά με τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και τη μεταφορά σημαντικού τμήματός της στη Σούδα της Κρήτης, αναβαθμίζοντάς την επικίνδυνα σε πυρηνική βάση, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει άμεσα το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Έτσι, με νέα χερσαία στρατιωτική επέμβαση σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ απείλησε ο Ερντογάν και διεμήνυσε πως εξετάζονται «όλα τα ενδεχόμενα», παρά τα προβλήματα με «κάποιους συμμάχους» και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες «να αναλάβουν δράση» μετά την περσινή χερσαία επέμβαση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη». Υποσχέθηκε δραστική αντιμετώπιση «απειλών, επιθέσεων και προσπαθειών για να υπονομευτεί η οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία» της χώρας, στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο για την αποφασιστικότητα αντιμετώπισης «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως το PKK, οι κουρδικές οργανώσεις PYD, αλλά και για την «αντιμετώπιση» γεωπολιτικών και συνοριακών ανακατατάξεων που μαίνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Μέσα στον κίνδυνο μίας γενικότερης ανάφλεξης, η προωθούμενη αυτονομία ή ανεξαρτησία των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ, μπορεί να γίνει αναφαίρετο  μέσο, ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για την εγκαθίδρυση προτεκτοράτων που θα εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα καθώς και μερίδων της κουρδικής ελίτ. Δεν έχουν σχέση με το δικαίωμα των Κούρδων για αυτοδιάθεση, αλλά αντίθετα το υποθηκεύουν με την πρόσδεσή τους στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Θα βρίσκονται πάντα στο μέσον των εκάστοτε ενδοϊμπεριαλιστικών  και περιφερειακών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα