afganistan
«48 ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι εργαζόμενες σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τόλμησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αυτή η πλάνη δεν κράτησε για πολύ , παρά τις διαβεβαιώσεις των ακραίων ισλαμιστών ότι θα σεβαστούν την ελευθεροτυπία και ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται»

Λιγότερες από 100 γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν απομείνει στην Καμπούλ, από 700 που ήταν πριν από την είσοδο των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα, στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η διεθνής οργάνωση στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «επεισόδια» σε βάρος δημοσιογράφων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τις ρητές διαταγές τους ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστός ο ισλαμικός νόμος», για να εξηγήσει την «εξαφάνιση» των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.

«Στην Καμπούλ, οι διευθυντές των ιδιωτικών μμε παρατήρησαν αμέσως ότι οι γυναίκες ρεπόρτερ παρενοχλούνταν», σημειώνει η οργάνωση. Φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ναχίντ Μπασαρντόστ, εργαζόμενης στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Pajhwok, η οποία «ξυλοκοπήθηκε από τους Ταλιμπάν» ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 25 Αυγούστου.

Άλλες εμποδίστηκαν να πάνε για ρεπορτάζ από τους Ταλιμπάν που φρουρούσαν τα γραφεία των μέσων ενημέρωσης όπου εργάζονταν.

Μολονότι 48 ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι εργαζόμενες σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τόλμησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, «αυτή η πλάνη δεν κράτησε για πολύ», παρά τις διαβεβαιώσεις των ακραίων ισλαμιστών ότι θα σεβαστούν την ελευθεροτυπία και ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το 2020 η RSF σε συνεργασία με το Κέντρο Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων (CPAWJ), στην Καμπούλ υπήρχαν 108 μέσα ενημέρωσης που απασχολούσαν 1.080 γυναίκες, εκ των οποίων οι 700 ήταν δημοσιογράφοι. «Από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν στα 8 μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και ομίλους, μόνο 76 (εκ των οποίων οι 39 είναι δημοσιογράφοι) ασκούν το επάγγελμά τους σήμερα. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες δημοσιογράφοι σχεδόν εξαφανίστηκαν από την πρωτεύουσα».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους καθώς προήλαυναν οι Ταλιμπάν και οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι εκείνες που συνεχίζουν, από το σπίτι τους, να δουλεύουν όπως μπορούν.

Σύμφωνα με την Unesco, το 2020 στο Αφγανιστάν εργάζονταν 1.139 γυναίκες δημοσιογράφοι. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν μία στις πέντε εγκατέλειψε το επάγγελμα «λόγω βιαιοπραγιών και συνεχών απειλών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θρανία
Προς ΥΠΑΙΘΑ και Ίδρυμα Ωνάση: οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης 10, 11 και 13, το πρόγραμμα "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" και τα Ωνάσεια σχολεία
«Δυστυχώς, ήδη άρχισαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις όσων αντιλήφθηκαν την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας μέσω των "Ωνάσειων Σχολείων»
Προς ΥΠΑΙΘΑ και Ίδρυμα Ωνάση: οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης 10, 11 και 13, το πρόγραμμα "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" και τα Ωνάσεια σχολεία
ekpaideutikoi
Erasmus+: Από την Κέρκυρα στην Μπολόνια: Ένα ταξίδι γνώσης και καινοτομίας στην προσχολική εκπαίδευση
Καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι στην προσχολική εκπαίδευση – Συμμετοχή του 1ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας σε πρόγραμμα Erasmus+
Erasmus+: Από την Κέρκυρα στην Μπολόνια: Ένα ταξίδι γνώσης και καινοτομίας στην προσχολική εκπαίδευση
tempi
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει την ασυνεννοησία στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Nέο ηχητικό ντοκουμέντο με μητέρα επιζώντα να καλεί στο «112»
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει την ασυνεννοησία στο Κέντρο Επιχειρήσεων