γαλλια
Κλεμμένα λεωφορεία να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους του Παρισιού, πολίτες να πυροβολούν με καραμπίνες τις κάμερες παρακολούθησης, αστυνομικά τμήματα, σούπερ μάρκετ και δημαρχεία να πυρπολούνται, επίθεση στη μεγαλύτερη φυλακή της Γαλλίας – Ευρώπης στην περιοχή Φρεν, στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας... Εκφράζονται φόβοι σε ανώτατο επίπεδο πως η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε κλίμα εμφυλίου πολέμου, μετά την εκτέλεση 17χρονου από αστυνομικό επειδή δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αρχών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

Συνεχίζονται οι ταραχές για τέταρτη νύχτα στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, μουσουλμάνου αλγερινής καταγωγής, από αστυνομικά πυρά στην πόλη Ναντέρ, με την κυβέρνηση μετά τις αρχικές προσπάθειες κατευνασμού, να επιστρατεύει ισχυρότερες αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Γαλλία: 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους της χώρας – Βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου

45.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής ενώ επιστρατεύτηκαν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social media, παρουσιάζονται τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν βγει στους δρόμους και να ανοίγουν πυρ προς το μέρος των διαδηλωτών. Στα πλάνα μάλιστα φαίνεται και η φλόγα του πυροβόλου όπλου τη στιγμή που πυροβολούν.

Την ίδια ώρα, οπλισμένοι είναι και οι διαδηλωτές που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη για τον 17χρονο. Βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης δείχνουν άτομα με βαρύ οπλισμό να ρίχνουν στον αέρα, ενώ άλλοι πετούν πυροτεχνήματα.

Ο αριθμός των συλλήψεων είχε φτάσει το απόγευμα της Πέμπτης τις 917 με τον μέσο όρο ηλικίας των συλληφθέντων να είναι τα 17 έτη, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετοί 13χρονοι.

Το ξέσπασμα με αφορμή ακόμα ένα κρούσμα δολοφονικής βίας της αστυνομίας (αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 13 άτομα είχαν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά σε ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις), ξυπνάει μνήμες της εξέγερσης του 2005.

Οι συνθήκες που ζει και μεγαλώνει η φτωχή νεολαία της Γαλλίας, παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, δεν έχουν βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς παραμένουν περιθωριοποιημένοι από τα δικαιώματα που έχουν τυπικά ως Γάλλοι πολίτες είτε αυτά έχουν να κάνουν με το δικαίωμα στην εκπαίδευση ή στην εργασία και τις παροχές του κράτους.

Οι διακρίσεις εις βάρος τους συνεχίζονται ενώ τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι κανονικότητα στις γειτονιές τους και συχνά, όπως τώρα, λειτουργούν ως η σπίθα που ανάβει το φυτίλι.

Η κυβέρνηση του Μακρόν που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα κρίση μετά τις μεγάλες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να βρει άλλη διέξοδο πέρα από την ένταση της καταστολή, που είναι αμφίβολο το πώς θα λειτουργήσει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σήμερα που έκανε λόγο για αδικαιολόγητο κύμα βίας και έριξε ουσιαστικά τις ευθύνες στους γονείς «των ταραξιών» που πρέπει να τους μαζέψουν από τους δρόμους. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Μακρόν εν μέσω της νέας κρίσης και μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικούς βρέθηκε να διασκεδάζει σε συναυλία του Έλτον Τζον

Σήμερα η κηδεία

Η κηδεία του Ναέλ, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο, δήλωσε ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος.

Η  κοχλάζουσα οργή των προαστίων

Η Γαλλία βρίσκεται στο παρά πέντε μιας έκρηξης, ικανής να εξαϋλώσει τον Εμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική κυβέρνηση.

Η δολοφονία ενός 17χρονου από έναν 38χρονο αστυνομικό, επειδή δεν συμμορφώθηκε στις συστάσεις του, δεν έφερε μόνο στην επιφάνεια τη δράση της γαλλικής αστυνομίας, που έχει κατηγορηθεί πλειστάκις για ακραία βία, ιδιαίτερα απέναντι σε άτομα αραβικής καταγωγής, αλλά και την κοχλάζουσα οργή των προαστίων, που παραμένουν στο περιθώριο όλων των κυβερνητικών σχεδιασμών από το 2005 μέχρι σήμερα.

Αν σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση προστεθεί ο παράγοντας της δυσαρέσκειας του συνόλου του γαλλικού λαού με τον πρόεδρό του, που θεωρεί βαθιά τεχνοκράτη και αθεράπευτα αλαζόνα -αλλά εξέλεξε για δεύτερη φορά δια της αφαιρετικής μεθόδου, δεν υπήρχε δηλαδή κανείς καλύτερος- γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι η όμορφη Γαλλία δεν καίγεται όμορφα, αλλά πολύ γρήγορα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιασμος
Φρίκη στο Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε μητέρα και πατριό για απόπειρα βιασμού
Η μητέρα και ο πατριός της 19χρονης φέρεται να άσκησαν βία σε βάρος της ίδιας αλλά και της 16χρονης αδελφής της
Φρίκη στο Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε μητέρα και πατριό για απόπειρα βιασμού
οικο
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας γυναικών που δρούσε σε Αττική και Κόρινθο - Συλλήφθησαν έξι άτομα
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας γυναικών που δρούσε σε Αττική και Κόρινθο - Συλλήφθησαν έξι άτομα
τεμπη
Πειραιάς: Εκδήλωση από τον Σύλλογο Γονέων την Κυριακή (16/03) με θέμα τα Τέμπη
Εκδήλωση – συζήτηση την Κυριακή και ώρα 18:00 με θέμα τα Τέμπη από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά
Πειραιάς: Εκδήλωση από τον Σύλλογο Γονέων την Κυριακή (16/03) με θέμα τα Τέμπη