Κρίση στη Νότια Κορέα
Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα: Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο Γιουν

Ερευνητές που μετέβησαν στην προεδρική κατοικία στη Σεούλ ακύρωσαν την επιχείρηση σύλληψης του παυθέντα προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, αφού εμποδίστηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα που είχαν στα χέρια τους από τους σωματοφύλακές του.

«Όσον αφορά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σήμερα, διαπιστώθηκε ότι ήταν (...) αδύνατη λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου» και «οι ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού οδήγησαν στην απόφαση να αναβληθεί η εκτέλεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς υψηλών προσώπων (CIO).

Αναμετρήσεις σωμάτων ασφαλείας κατά την προσπάθεια εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης του παυθέντα νοτιοκορεάτη προέδρου

Ερευνητές που προσπάθησαν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ στην επίσημη κατοικία του στη Σεούλ, εξαιτίας της αποτυχημένης απόπειράς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι κατά σειρά με μονάδα του στρατού και κατόπιν με σωματοφύλακες του αρχηγού του κράτους που, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τους εμπόδισαν να εκτελέσουν το ένταλμα στα χέρια τους.

«Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ άρχισε», ανέφερε αρχικά η υπηρεσία έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς υψηλών προσώπων (CIO), με κεντρικό ρόλο στην έρευνα για «στάση» σε βάρος του αρχηγού του κράτους.

Όμως, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η ομάδα της CIO βρέθηκε αντιμέτωπη μέσα στην προεδρία αρχικά με μονάδα του στρατού και κατόπιν με τους σωματοφύλακες του κ. Γιουν.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν νωρίτερα εισαγγελέα της CIO, τον Λι Ντέε-χουάν, συνοδευόμενο από πολλά άλλα πρόσωπα, να διασχίζει την επιβλητική πύλη ασφαλείας της επίσημης προεδρικής κατοικίας περί τις 08:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γιονάπ, οι ερευνητές αρχικά «εμποδίστηκαν» από «στρατιωτική μονάδα» στο «εσωτερικό» της κατοικίας να περάσουν. Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, βρέθηκαν «αντιμέτωποι με την υπηρεσία ασφαλείας» του προέδρου, που ήδη εμπόδισε την εκτέλεση ενταλμάτων ερεύνης στην προεδρική κατοικία τις τελευταίες ημέρες, με την επίκληση της νομοθεσίας για τα κρατικά μυστικά.

«Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης είναι παράνομη και άκυρη», τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος του προέδρου, ο Γιουν Καπ-κεν, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μην προχωρήσει, πέρα από τις δύο που υπέβαλε ήδη για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ίδιου του εντάλματος.

Ο επικεφαλής της CIO, ο Ου Ντονγκ-ουν, προειδοποίησε από την πλευρά του πως οποιοσδήποτε αποπειραθεί να εμποδίσει τη σύλληψη του κ. Γιουν ενδέχεται να βρεθεί με τη σειρά του αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.

Η σύλληψη του Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος επισήμως παραμένει αρχηγός του κράτους ωσότου αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, αν πράγματι θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του, θα ήταν εξέλιξη άνευ προηγουμένου στην ιστορία του κράτους της Ασίας.

Η CIO έχει προθεσμία ως τη Δευτέρα 6η Ιανουαρίου για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Σεούλ κατόπιν αιτήματός της.

Εκατοντάδες οπαδοί του κ. Γιουν, ανάμεσά τους γνωστοί youtubers της άκρας δεξιάς, καθώς και ευαγγελικοί χριστιανοί ιερωμένοι, είχαν κατασκηνώσει κοντά στην επίσημη προεδρική κατοικία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και ορισμένοι οργάνωσαν νυχτερινές προσευχές υπέρ του ηγέτη τους.

Φώναζαν ρυθμικά το όνομά του κραδαίνοντας ρόπαλα που εξέπεμπαν κόκκινο φως, παρακολουθούμενοι από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε τις ζωές μας», είπε ο Λι Χιε-τσουκ, 57 ετών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως «προσπαθεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας σε σοσιαλιστικό κράτος παρόμοιο με τη Βόρεια Κορέα».

Σύμφωνα με το Γιονάπ, στην περιοχή όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία είχαν αναπτυχθεί κάπου 2.700 αστυνομικοί μετά τις συμπλοκές οπαδών και πολέμιων του παυθέντα προέδρου το βράδυ της προηγουμένης.

Ο κ. Γιουν προκάλεσε σοκ στη χώρα τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, όταν εντελώς απροσδόκητα ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε τον στρατό στο κοινοβούλιο για να το φιμώσει. Η κίνηση θύμισε σε πολλούς τις μαύρες μέρες των στρατιωτικών καθεστώτων στη Νότια Κορέα.

Αλλά υποχρεώθηκε να πάρει το μέτρο πίσω υπό ασφυκτική πίεση από τα μέλη του κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα που το απαιτούσε σε δραματική διαδικασία, καθώς μέλη του εμπόδιζαν εισβολή στρατιωτικών, καθώς και χιλιάδων πολιτών, που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.

Ο άλλοτε αστέρας της εισαγγελίας, 64 ετών, δεν μοιάζει να μετάνιωσε για τίποτα, παρά την απόφαση του κοινοβουλίου να τον παύσει τη 14η Δεκεμβρίου. Ορκίστηκε σε επιστολή στους υποστηρικτές του πως θα «δώσει μάχη μέχρι το τέλος». «Η Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή εξαιτίας εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων που απειλούν την εθνική κυριαρχία της και αντικρατικά στοιχεία», επέμεινε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα, χαρακτήρισε τις απόψεις που διατύπωσε ο πρόεδρος «παραληρηματικές».

«Συμπληρώνεται ένας μήνες που η χώρα έχει μετατραπεί σε απόλυτο ναυάγιο εξαιτίας της παράνομης κήρυξης στρατιωτικού νόμου την 3η Δεκεμβρίου, όμως το μήνυμα του κ. Γιουν στους οπαδούς του δείχνει πως δεν έχει το παραμικρό αίσθημα μεταμέλειας ή ευθύνης», κρίνει το σημερινό κύριο άρθρο της μεγάλης εφημερίδας της δεξιάς Dong-A Ilbo.

«Η συμπεριφορά του προέδρου Γιουν, ο οποίος στηρίζεται στους πιο εξτρεμιστές οπαδούς του, είναι κάτι παραπάνω από ντροπιαστική. Έχει φθάσει σε αξιοθρήνητα επίπεδα», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγεια
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά στην Αγία Παρασκευή στέλνουν μήνυμα για ποιοτική προσχολική αγωγή και ανθρώπινες συνθήκες μάθησης
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
ΕΦΚΑ
«Λουκέτο» στον ΕΦΚΑ μετά τους πυροβολισμούς – Στο επίκεντρο η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών
24ωρη κινητοποίηση προκηρύσσουν οι εργαζόμενοι μετά την ένοπλη επίθεση – Ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυση των υπηρεσιών
«Λουκέτο» στον ΕΦΚΑ μετά τους πυροβολισμούς – Στο επίκεντρο η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών
alkool.jpg
Από την εκδρομή… στο νοσοκομείο: Μαθητές σε κατάσταση μέθης μετά από πτήση – Συλλήψεις στο Ηράκλειο
18χρονος φέρεται να προμήθευσε αλκοόλ εν αγνοία των συνοδών – Στο Αυτόφωρο μαθητής και καθηγητής
Από την εκδρομή… στο νοσοκομείο: Μαθητές σε κατάσταση μέθης μετά από πτήση – Συλλήψεις στο Ηράκλειο
pisina pnigike
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου
Το παιδί υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Διασωληνώθηκε και χειρουργείται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου