Πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δεύτερα του Πάσχα (21/04) ο πάπας Φραγκίσκος.
Ο πάπας Φραγκίσκος υπήρξε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 2013. Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο με καταγωγή από την Αργεντινή, υπήρξε ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης σε αυτό το αξίωμα.
«Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του», αναφέρει ο καρδινάλιος Κέβιν Φέρελ σε ανακοίνωση.
Το τελευταίο διάστημα, ο πάπας Φραγκίσκος είχε νοσηλευτεί λόγω μιας πολύπλοκης λοίμωξης των πνευμόνων. Υποβλήθηκε επίσης σε μεταγγίσεις αίματος καθώς οι εξετάσεις έδειξαν αναιμία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Βατικανό. Το απόγευμα του Σαββάτου (22/02), υπέστη παρατεταμένη ασθματική αναπνευστική κρίση, η οποία απαιτούσε χορήγηση υψηλών ροών οξυγόνου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.
Παρόλο που παρουσίασε προσωρινά βελτίωση, με αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις (σ.σ.: χθες ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση), η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα.
Η ζωή και το έργο του
Γεννημένος από γονείς Ιταλούς μετανάστες στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο αποφάσισε να ενταχθεί στους Ιησούτες το 1958, μετά την ανάρρωσή του από σοβαρή ασθένεια. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και από το 1973 έως το 1979 υπηρέτησε ως επαρχιακός ανώτερος των Ιησουιτών στην Αργεντινή. Έγινε αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες το 1998 και το 2001 δημιουργήθηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Ηγήθηκε της Εκκλησίας της Αργεντινής κατά τις ταραχές του Δεκεμβρίου 2001 στην Αργεντινή, ενώ οι κυβερνήσεις των Νέστορ Κίρχνερ και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ τον θεωρούσαν πολιτικό αντίπαλο.
Μετά την παραίτηση του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ στις 28 Φεβρουαρίου 2013, η παπική σύνοδος εξέλεξε τον Μπεργκόλιο ως διάδοχό του στις 13 Μαρτίου. Είχε κληθεί από τον πρώην Πάπα Βενέδικτο τον 16ο στην παπική επιτροπή για τη Λατινική Αμερική μόλις δύο εβδομάδες πριν την επιλογή του για το ανώτατο θρησκευτικό αξίωμα. Το προχωρημένο της ηλικίας του ήταν μάλιστα βασικός λόγος για τον οποίο δεν βρισκόταν μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων εντός του Κονκλαβίου.
Ο ίδιος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Η περίοδος πένθους
Ο θάνατος του Πάπα ακολουθείται από εννέα ημέρες πένθους, γνωστές ως Novendiale, μία παράδοση με ρίζες στη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Η Ιταλία, επίσης, κηρύσσει συνήθως εθνικό πένθος.
Το σώμα του Πάπα θα ευλογηθεί, θα ντυθεί με παπικά άμφια και θα εκτεθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για δημόσιο προσκύνημα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών ξένοι ηγέτες και επίσημοι, θα στηθούν στην ουρά για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αγία Έδρα εισέρχεται σε μία μεταβατική φάση που ονομάζεται sede vacante (“η έδρα είναι κενή”), κατά την οποία η διακυβέρνηση της Εκκλησίας περνά προσωρινά στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων (Το Κονκλάβιο) αν και καμία σημαντική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μέχρι να εκλεγεί νέος Πάπας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ